Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

«Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας» η πρόταση

975437Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα μετά από τη συνολική πρόταση που επέδωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στους εκπροσώπους Ελλάδας και Σκοπίων στη Νέα Υόρκη για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Όπως όλα δείχνουν, στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάποια «νέα» πρόταση αλλά για την παλαιά πρόταση με το γεωγραφικό προσδιορισμό απλώς να προηγείται του όρου «Δημοκρατία» και όχι της «Μακεδονίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για το «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας» που – θεωρητικά – καλύπτει τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας για γεωγραφικό προσδιορισμό χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό αν μία αποδοχή του νέου ονόματος θα είναι προαπαιτούμενο της εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ή την Ε.Ε.
Κατά την διατύπωση της πρότασης, η νέα ονομασία θα αφορά «την ευρύτερη δυνατή χρήση».
Ωστόσο η Αθήνα εμφανίζεται ενοχλημένη από το γεγονός ότι, αν και η ονομασία περιλαμβάνει
γεωγραφικό προσδιορισμό, πράγμα το οποίο ζητούσε η ελληνική πλευρά, αυτός προηγείται του πολιτειακού όρου «Δημοκρατία» και όχι του «Μακεδονία».
Ο κ. Νίμιτς ζήτησε από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να μελετήσουν την πρόταση «προσεκτικά» και μετά το Πάσχα να του δώσουν την απάντησή τους, είτε στο πλαίσιο επίσκεψής του στην περιοχή είτε σε νέα συνάντηση με τους πρέσβεις Βασιλάκη και Γιόλεφσκι στη Νέα Υόρκη.
Η πρόταση αποτελεί προϊόν επεξεργασίας του ΟΗΕ, αλλά και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα του Τσέχου Επιτρόπου Στέφαν Φούλε, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη Διεύρυνση, και προσφάτων είχε επισκεφθεί τα Σκόπια.
Ο επίτροπος ανέφερε ότι «μετά την εσωπολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, στο επίκεντρο θα πρέπει να βρεθεί ο ενταξιακός διάλογος με την Ε.Ε». Σημείωσε ότι «η ΠΓΔΜ έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων», όμως, όπως είπε, «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά».
Καθώς Αθήνα και Σκόπια θα εξετάζουν την πρόταση Νίμιτς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει, στις 16 Απριλίου, την ενδιάμεση έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ. Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η χώρα του έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ σημείωσε την «αφοσίωση», όπως είπε, της κυβέρνησής του στην προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας. (zougla)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου