Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Μονόδρομος η επιτυχία της κυβέρνησης



Μπορεί οι προηγούμενοι 10 μήνες να ήταν για την τρικομματική κυβέρνηση δύσκολοι, όμως, αυτή η χρονική στιγμή είναι εξαιρετικά κρίσιμη, τόσο για το μέλλον της χώρας όσο και για την πολιτική σταθερότητα.
Αν και λίγοι ήταν εκείνοι που πέρυσι τον Ιούνιο πίστευαν ότι θα ζήσει τόσους μήνες η κυβέρνηση, αυτή τα κατάφερε, έφερε τη σταθερότητα στην Ελλάδα κι άνοιξε μια χαραμάδα ελπίδας για το μέλλον.
Και αυτό το οφείλει σίγουρα στον Αντώνη Σαμαρά που παίζει το ρόλο του κυματοθραύστη των συγκρούσεων των τριών κομμάτων, αλλά και στη συμβολή των Β. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη.
Ότι καλό ή κακό έχει γίνει μέχρι τώρα (ο καθένας θα το κρίνει με τα δικά του κριτήρια) χρεώνεται σ’ αυτή την κυβέρνηση και στο κάτω – κάτω από την ακυβερνησία ή την έξοδο από το ευρώ ασφαλώς αυτό που έχουμε τώρα είναι πολύ καλύτερο, παρά τις δυσκολίες. Για δείτε τι συμβαίνει στην Κύπρο ή
την Ιταλία και θα καταλάβετε.
Από την άλλη, η προφητεία Τσίπρα ότι μέσα στο Μάρτιο θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή πτώση της κυβέρνησης και εκλογές, διαψεύστηκε παταγωδώς. Ούτε Πυθία είναι ούτε μάντης Κάλχας ο Αλέξης, οπότε καλό είναι να αφήσει τις πολιτικές αναλύσεις για τους άλλους που ξέρουν από αυτά.
Έτσι, λοιπόν, μ’ αυτά και μ’ αυτά η κυβέρνηση έκανε όχι μόνο… παρέλαση τον Οκτώβριο, αλλά και παρέλαση τον Μάρτιο, θα «φάει» και το Πάσχα και σίγουρα θα φάει και το καλοκαίρι και εξελίξεις δε θα έχουμε. Εκτός απροόπτου φυσικά…
Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι αυτή η χρονική στιγμή μπορεί να φαίνεται χαλαρή, μετά τη φυγή και της τρόικας, είναι, όμως γεμάτη εκπλήξεις και πολλά προβλήματα. Μοιάζει με ναρκοπέδιο, χειρότερο από τους προηγούμενους μήνες. Διότι τώρα μπορεί να έχουμε αποφύγει το Grexit όμως έχουμε μπροστά μας άλλα πολύ μεγάλα αγκάθια. Η κυβέρνηση για να τα βγάλει πέρα καλείται να κερδίσει μια σειρά από στοιχήματα.
Οι αποκρατικοποιήσεις είναι ασφαλώς ένα σοβαρό εμπόδιο. Από τη μια οι δεσμεύσεις στην τρόικα κι από την άλλη η κακή συγκυρία δημιουργούν ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο για τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικά για τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΠΑ τα διλήμματα είναι πολύ μεγάλα και οι προβληματισμοί ατελείωτοι. Αυτό φαίνεται τόσο από το διαγωνισμό για το 33% του ΟΠΑΠ που έχουμε ουσιαστικά μια προσφορά, κι αυτή χαμηλότερη από την αναμενόμενη, όσο και για την αναβολή της απόφασης για τη ΔΕΠΑ για τις 10 Μαΐου. Με τους Ρώσους να έχουν βγει στα… κάγκελα για τις καθυστερήσεις.
Σε κρίσιμη καμπή είναι κι άλλοι διαγωνισμοί για τα ακίνητα του δημοσίου που όμως πρέπει να τρέξουν άμεσα. Τι θα γίνει με το Ελληνικό άραγε που πήρε αναβολή για τον Οκτώβριο; Τι θα γίνει με τον Αστέρα Βουλιαγμένης, το τίμημα και τον τελικό νικητή;
Από την άλλη κρίσιμο είναι το στοίχημα για τα προαπαιτούμενα των δόσεων. Η χώρα πρέπει να τρέξει ώστε να προλάβει μέσα στον Οκτώβριο να πάρει σχεδόν 12 δις. Και το τρέξιμο είναι ουσιαστικά οι αλλαγές στο δημόσιο και η κάλυψη των δημοσιονομικών κενών ώστε να συνεχιστεί το πλεόνασμα και να διεκδικήσουμε μειώσεις φόρων. Το είπε χθες ο Γ. Στουρνάρας στον Alpha. Μπαίνουμε σε κύκλο μειώσεων φόρων αρκεί να έχουμε πλεονάσματα.
Άλλο μεγάλο στοίχημα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ειδικά τι θα γίνει με την Εθνική. Μέχρι το τέλος του μήνα θα κριθούν τα πάντα και ασφαλώς η κυβέρνηση ποντάρει σε ευνοϊκή κατάληξη για το τραπεζικό σύστημα.
Και το κυριότερο στοίχημα είναι φυσικά η ανάπτυξη, η ρευστότητα στην αγορά, η ελάφρυνση των πληγέντων από την κρίση, η ανάσχεση της ανεργίας.
Αν όλα τα παραπάνω τα πετύχει η κυβέρνηση θα μακροημερεύσει. Αλλιώς θα μπούμε σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης με τον Τσίπρα να παραμονεύει και το δίλημμα ευρώ ή δραχμή να κυριαρχεί στην πολιτική και οικονομική σκηνή.
Γι’ αυτό λέμε ότι η παρούσα φάση είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη. Χρειάζεται προσοχή.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου