Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Σαμαράς προς Τρόϊκα: Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα


Σχεδόν 3 ώρες κράτησε η συνάντηση της τρόικας με τον Αντώνη Σαμαρά, κι όπως αναμενόταν ούτε από το Μαξίμου βγήκε ο λευκός καπνός στη διαπραγμάτευση αλλά τουλάχιστον μπήκαν κάποιες νέες βάσεις μετά και το δραματικό τελεσίγραφο της κυβέρνησης ότι δεν αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία.
Ο πρωθυπουργός, παρουσία του Γ. Στουρνάρα και τον Χρ. Σταϊκούρα, έθεσε τη διαπραγμάτευση σε πολιτική βάση σε ένα πλαίσιο πέρα από τους αριθμούς που σχετίζεται με το αν η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη εξαιτίας των απαιτήσεων των δανειστών. Είπε δηλαδή στον Τόμσεν και την παρέα του ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και ότι θα καταρρεύσει η κυβέρνηση αν επιμείνουν στον παραλογισμό που επιδεικνύουν τον τελευταίο καιρό και απαιτούν κι άλλα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Η κατάσταση, όπως την περιγράφουν κυβερνητικοί παράγοντες είναι οριακή και μόνο στις επόμενες συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών θα ξεκαθαρίσουν οι πραγματικές προθέσεις των τροικανών. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι δύσκολο να υπάρξει άμεσα απόφαση για εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν,
εκτός κι αν υπάρξει συμβιβασμός στα καυτά θέματα που μένουν ανοικτά.
Ο Αντώνης Σαμαράς είπε στους τροικανούς σε ότι αφορά τις τράπεζες ότι είναι αδύνατο να γίνει αναστροφή του deal διότι κάτι τέτοιο θα έπληττε την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος, της ελληνικής οικονομίας και της ίδιας της κυβέρνησης. Τους υπενθύμισε ότι η τρόικα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα και οι ίδιοι οι τοποτηρητές των δανειστών μέσα στις τράπεζες είχαν εγκρίνει τη συμφωνία Εθνικής – Eurobank. Και μιλούσαν μάλιστα με θερμά λόγια για τα οφέλη από τις συνέργειες που θα προκληθούν. Άλλωστε, ακόμη κι αν αποφασιστεί τώρα να μη γίνει η συμφωνία η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει μείζον πολιτικό πρόβλημα καθώς θα κατηγορηθεί ότι υποχωρεί ξεκάθαρα σε απαιτήσεις που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένα συμφέροντα που επιδιώκουν το σπάσιμο των τραπεζών και την εξαγορά τους έναντι πινακίου φακής. Κάτι τέτοιο δεν μπορούν να το αντέξουν στην κυβέρνηση, κάτι που το διαμήνυσαν και στην τρόικα.
Επίσης, στο θέμα των απολύσεων ο πρωθυπουργός έδωσε δεσμεύσεις ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες εκείνες που σχετίζονται με την απομάκρυνση των επίορκων και την πρόσληψη υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ.
Το θέμα με το χαράτσι στα ακίνητα συνδέεται με τα δημοσιονομικά και το κενό των 2,3 δις ευρώ που, όμως, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα καλυφθεί μέσα στη χρονιά. Πάντως, οι τροικανοί φαίνεται να είναι κοντά στη λύση που έχει προτείνει η κυβέρνηση για τον Ενιαίο Φόρο.
Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς τους είπε ότι οι «μαύρες τρύπες» στον προϋπολογισμό δημιουργούνται εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν φόρους και λιγότερο επειδή ο φορολεγκτικός μηχανισμός είναι διαλυμένος. Διότι ακόμη κι αν υπήρχε σωστός μηχανισμός η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει φτάσει στο ναδίρ. «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», ουσιαστικά και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν οι τροικανοί.
Τέλος, ο κ. Σαμαράς τους επανέλαβε ό,τι τους είχε πει και ο Στουρνάρας. Ότι δηλαδή η εμμονή σε νέα μέτρα θα σημάνει ουσιαστικά τη διάλυση της κυβέρνησης και τη μεταφορά των συνομιλιών στην… Κουμουνδούρου. Και τότε να δούμε αν ο κ. Τόμσεν θα είναι περιχαρής να συζητά με τον Τσακαλώτο και τον Λαπατσιώρα.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου