Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Νέα επεισόδια στην Ιερισσό

Για ακόμη μια φορά η Ιερισσός και ολόκληρη η περιοχή της Χαλκιδικής γίνεται πεδίο μάχης. Όλη η Ελλάδα έχει πλέον μάθει τη μικρή αυτή πόλη η οποία έχει μετατραπεί σε χώρο συγκρούσεων με αφορμή τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές.
Αν και το θέμα είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο και κανείς δε γνωρίζει ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι, η ουσία είναι ότι σε ένα μέρος της Ελλάδας γίνεται πόλεμος κι όλοι εμείς από την Αθήνα παρακολουθούμε λες και πρόκειται για ταινία στην τηλεόραση.
Τη μια κάποιοι κουκουλοφόροι εισβάλλουν σε ένα εργοτάξιο και το κάνουν… Καμπούλ. Μάλιστα
δρουν με τέτοιο τρόπο που μοιάζει να είναι άκρως επαγγελματικός. Την άλλη, στήνονται οδοφράγματα για να μην περάσει η αστυνομία και ο εισαγγελέας σα να είναι η περιοχή άλλο κράτος.
Επίσης, βλέπουμε αστυνομικούς να περιφέρονται στην Ιερισσό σαν στρατός κατοχής ενώ αντίστοιχα διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι εισβάλλουν στο αστυνομικό τμήμα και το κάνουν γυαλιά – καρφιά.
Και χθες, αστυνομικοί μπουκάρουν σε σπίτια όπου υπάρχουν γυναίκες και παιδιά προκειμένου να συλλάβουν υπόπτους για την επίθεση στις Σκουριές.
Η μεν αστυνομία ισχυρίζεται ότι είχε μαζί της εισαγγελέα και χτύπησαν την πόρτα πριν μπουν οι δε κάτοικοι μιλούν για πραγματική εισβολή με σπασμένες πόρτες και κουκουλοφόρους αστυνομικούς που κατατρομοκρατούν νήπια.
Αυτή η κατάσταση πράγματι είναι εξωπραγματική. Σε μια ευνομούμενη κοινωνία είναι αδύνατο να ζούμε αυτές τις εικόνες και από τις δύο πλευρές. Αν και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι έχει δίκιο η εταιρεία που διαχειρίζεται τα μεταλλεία, το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Αφού το σχέδιο για την εκμετάλλευση των μεταλλείων έχει περάσει από όλα τα στάδια ελέγχου, έχουν ερευνηθεί οι πιθανές συνέπειες και έχει θεωρηθεί ότι η επένδυση πρέπει να γίνει και δεν συντρέχει λόγος να ακυρωθεί, γιατί συμβαίνει όλο αυτό;
Η περιοχή έχει διχαστεί, έχει μοιραστεί στα δύο με εργαζόμενους στα μεταλλεία και τις οικογένειές τους να είναι υπέρ και μια άλλη ομάδα να είναι κατά. Και κανείς δε μπορεί να πει ότι είναι όλοι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ εκτός κι αν έχουν καταφέρει τα εκεί κομματικά στελέχη να πείσουν τόσο κόσμο ότι η επένδυση είναι καταστροφική για τον τόπο τους.
Θέση δε μπορεί να πάρει κανείς, το ξαναλέμε, για το αν είναι επιστημονικώς ορθή ή όχι η επένδυση. Αυτό το έκριναν και θα το ξανακρίνουν οι επιστήμονες και τα δικαστήρια. Όμως, εικόνες σαν κι αυτές προ μερικών εβδομάδων με τους τρομοκράτες των Σκουριών και εικόνες σαν κι αυτές που έγιναν χθες με αστυνομικούς να εισβάλουν σε τέτοιο τρόπο στα σπίτια στις 4 τα ξημερώματα, δεν είναι επιτρεπτές σε μια πολιτισμένη χώρα.
Τρομάρα μας. Θέλουμε να επενδύσουν οι ξένοι στην Ελλάδα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Μα για να γίνει αυτό πρέπει να αποδείξουμε πρώτα ότι δεν είμαστε Αφγανιστάν.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου