Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ο Γιάννος σε νέες περιπέτειες… “Εγώ έφερα το ευρώ στην Ελλάδα”

papantonioy18112012
«Εγώ οδήγησα τη χώρα μου στο κοινό νόμισμα και μέχρι σήμερα πιστεύω ότι ήταν η σωστή απόφαση», γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου στο περιοδικό Foreign Affairs, επιμένοντας πως δεν φταίει το ευρώ για την κρίση στην Ελλάδα, αλλά οι λάθος επιλογές των κυβερνώντων.
Αφού περιγράφει πώς ο ίδιος έφερε στη χώρα μας το ευρώ αποδίδοντας τα εύσημα αποκλειστικά στον εαυτό του (και φυσικά μη κάνοντας καμία αναφορά στον τέως Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, παρότι απλώς έτυχε να είναι ο ίδιος υπουργός Οικονομικών όταν η
Ελλάδα μπήκε στο ευρώ), ο Γιάννος Παπαντωνίου αναφέρεται στην κρίση που ακολούθησε, λέγοντας πως εν μέρει είναι σωστό ότι τα προβλήματα οφείλονται και στη δομική αδυναμία που παρουσιάζει η συγκρότηση της Ευρωζώνης.
«Επειδή είναι μία ατελής νομισματική ένωση, οι λιγότερο ανταγωνιστικές οικονομίες της δεν μπορούν να προωθήσουν τις εξαγωγές του υποτιμώντας το νόμισμα τους ούτε να στηριχθεί σε κάποιν υπερεθνικό δανειστή».
Προσθέτει ότι η κρίση στην Ελλάδα θα είχε αποφευχθεί αν προχωρούσε η απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της οικονομίας ταυτόχρονα με τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Σε αυτό το καθαρά θεωρητικό άρθρο με την μακροοικονομική προσέγγιση ο Γιάννος Παπαντωνίου μεταξύ άλλων προτείνει για την έξοδο από την κρίση τη μείωση των κρατικών δαπανών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενθάρρυνση της μισθολογικής ευελιξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου