Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Μέρκελ: Ετοιμαστείτε για να παραχωρήσετε κυριαρχία…


Την πεποίθησή της ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι διατεθειμένα να παραδώσουν τον έλεγχο που ασκούν σε ορισμένους τομείς της πολιτικής σε Ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου η νομισματική ένωση να ξεπεράσει την κρίση που την ταλανίζει, εξέφρασε την Δευτέρα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αποδεχτούμε ότι η Ευρώπη έχει τον τελευταίο λόγο σε ορισμένους τομείς. Διαφορετικά, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την Deutsche Bank, παρουσία του πολωνού πρωθυπουργού, Ντόναλντ Τασκ.
Τα σχόλια της γερμανίδας καγκελαρίου ήλθαν περίπου δύο μήνες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα εξετάσει την πορεία της Γηραιάς Ηπείρου προς τη δημοσιονομική ένωση. Παρά ταύτα, οι προσδοκίες είναι
χαμηλές, σε μεγάλο βαθμό λόγω του χάσματος που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των εταίρων αναφορικά με την περαιτέρω ολοκλήρωση της Ε.Ε.
Ενδεικτικά ήταν αλώστε τα σχόλια του ίδιου του πολωνού πρωθυπουργού, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα ήταν «επικίνδυνο» εάν οι εταίροι της Γερμανίας αισθάνονταν ότι το Βερολίνο προσπαθεί να επιβάλει το δικό του οικονομικό μοντέλο σε ολόκληρη την Ένωση.
Ωστόσο, η κ. Μέρκελ, αρνήθηκε πως η Γερμανία επιδιώκει να επιβάλει τη δική της οπτική γωνία, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη υιοθέτησης των καλύτερων δυνατών πρακτικών, ή σύγκλισης των διαφορετικών μοντέλων που παρατηρούνται ανά την Ε.Ε.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να σπάσουμε [τα δεσμά] με το παρελθόν προκειμένου να κάνουμε το άλμα μπροστά. Είμαι έτοιμη να το κάνω αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά η γερμανίδα ηγέτιδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου