Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων


Εκδήλωση μνήμης διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής με αφορμή τη συμπλήρωση 98 ετών από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

«Ο στοχασμός της Ιστορίας θα μας βοηθήσει να αντικρίζουμε το μέλλον ορθολογικά, ιδίως σήμερα σε....
μια εποχή κατά την οποία τα οικονομικά προβλήματα έχουν δημιουργήσει ρήγματα συνοχής, τα οποία οφείλουμε να γεφυρώσουμε», υπογράμμισε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

«Οι ημέρες μνήμης δεν θεσπίστηκαν για να διατηρήσουν και να αναζωπυρώσουν το μίσος μεταξύ των λαών. Υπάρχουν για να θυμίζουν στους παλαιότερους και να μαθαίνουν στους νεότερους μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη θηριωδία, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Το μάθημα γίνεται ακόμα πιο ισχυρό σήμερα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες που η διαφορά
σε γλώσσα, θρησκεία και πολιτισμό δεν θα έπρεπε να μεταβάλει κανέναν, σε παιδί ενός κατώτερου θεού», πρόσθεσε η κ. Κεφαλογιάννη.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Τραγάκης, έκανε λόγο για «μια από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες τραγωδίες με παγκόσμιες προεκτάσεις, που ακόμα και σήμερα δεν αφήνει ήσυχη τη συνείδηση ανθρώπων και κρατών».

«Είναι χρέος μας να καταπολεμάμε κάθε μορφή μίσους και φανατισμού. Είναι το δικό μας χρέος στη Δημοκρατία και την Αλληλεγγύη, την Ελευθερία και την Ισότητα, τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη» επισήμανε η αναπληρώτρια περιφερειάρχης Αττικής, 'Αννα Παπαδημητρίου- Τσάτσου.

Ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Γκαγκίκ Γαλατζιάν, εξήγησε ότι το μήνυμα της ημέρας αυτής είναι το εξής: «Με βάση την ανθρώπινη λογική και τη συνείδηση να αναγνωριστεί και να καταδικαστεί το αναμφισβήτητο αυτό γεγονός της ιστορίας, θέτοντας μια για πάντα φραγμό σ' αυτό το εξαιρετικό ως προς τη φρικαλεότητά του έγκλημα».

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, οι βουλευτές της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, Σοφία Βούλτεψη, Αναστάσιος Νεράντζης και Κώστας Κατσαφάδος, του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

Η εκδήλωση μνήμης ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου