Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Ανατροπή στο Κουρδικό Ζήτημα της Τουρκίας

Σκάλωσαν οι διαπραγματεύσεις
  Καταβάλλονται προσπάθειες από την τουρκική Πρωθυπουργία για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στις συνομιλίες με το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα.
Όλα δείχνουν ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η γειτονική Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα, σημαντική εξέλιξη στο Κουρδικό Ζήτημα. 
Οι συνομιλίες, οι οποίες ξεκίνησαν στα τέλη του 2012 ανάμεσα στον φυλακισμένο ηγέτη του κουρδικού αυτονομιστικού ηγέτη, Αμντουλλάχ Οτζαλάν και την τουρκική Πρωθυπουργία έχουν σκαλώσει και δεν προχωρούν.

 Το κουρδικό κίνημα θέτει νέους όρους για την απόσυρση των δυνάμεων του από τα τουρκικά εδάφη. 
Η Πρωθυπουργία δεν απαντά θετικά στα αιτήματα των ανταρτών και καταβάλλει προσπάθειες για να κερδίσει τις εντυπώσεις στην τουρκική κοινή γνώμη.

Στην παρούσα φάση των συνομιλιών, οι εκπρόσωποι της στρατιωτικής πτέρυγας του
κουρδικού κινήματος ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση και εθνοσυνέλευση να προχωρήσουν στην λήψη μέτρων και αποφάσεων με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της ασφάλειας των ανταρτών, οι οποίοι θα περάσουν μπροστά από τις μονάδες του τουρκικού στρατού και θα κατευθυνθούν προς το Ιράκ. 

«Κανείς δεν εγγυάται την ασφάλεια μας. Τι θα γίνει όταν ένας στρατιώτης ανοίξει πυρ κατά των δυνάμεων μας; Τι θα γίνει όταν ένας εισαγγελέας αποφασίσει ότι έχει έρθει η ώρα για τις μαζικές συλλήψεις των ανταρτών;», ρωτούν με έντονο προβληματισμό οι Κούρδοι αντάρτες.

Αντιμέτωπος με τα ερωτήματα των ανταρτών, ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν τονίζει ότι ο ίδιος αποτελεί την μεγαλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια των ανταρτών. Κατά την γνώμη μου, οι διαβεβαιώσεις του είναι αρκετές για να προχωρήσει η απόρσυρση των ανταρτών. 
Η συγκεκριμένη εισήγηση δεν βρίσκει σύμφωνους τους αντάρτες.
Πίσω από την στασιμότητα στις συνομιλίες κρύβεται και μια άλλη πραγματικότητα.

Πληροφορίες της «www.kathimerini.com.cy» αναφέρουν ότι τα «χαμηλόβαθμα» και νέα στελέχη της ένοπλης πτέρυγας του κουρδικού κινήματος δεν συμφωνούν με την ιδέα της άμεσης κατάπαυσης του πυρός. Κατά την άποψη τους, έχει έρθει η στιγμή για την «απελευθέρωση» διάφορων περιοχών της Τουρκίας, στην οποία οι Κούρδοι αποτελούν την πλειοψηφία. 

Η τουρκική πρωθυπουργία επιχειρεί να παίξει για μια ακόμη φορά το «χαρτί» του Οτζαλάν. Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες, ο κ. Οτζαλάν θα απευθυνθεί εκ νέου στους αντάρτες και θα ζητήσει από τους ίδιους να δείξουν «ευελιξία» στα αιτήματα και στις θέσεις τους. 
Εν τω μεταξύ, τα επόμενα εικοσιτετράωρα μια μεγάλη ομάδα Κούρδων βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) μεταβαίνει εκτάκτως στις κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας και ξεκινά διάλογο με διάφορες μερίδες της τουρκικής κοινωνίας.

Αυστηρή προειδοποίηση από τους Γκρίζους Λύκους 

«Δώσε μας εντολή για επίθεση και θα επιτεθούμε». 
Με αυτό το σύνθημα ετοιμάζονται να κατεβούν στους δρόμους της Τουρκίας τα μέλη του εθνικιστικού κινήματος των Γκρίζων Λύκων. 
Κατά την γνώμη τους, οι συνομιλίες Οτζαλάν - Πρωθυπουργίας φέρνουν το τέλος του τουρκικού έθνους - κράτους και η νέα στασιμότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά θεατρινισμοί του κ. Ερντογάν και των συνεργατών του. 

Τα μέλη του κινήματος ζητούν άδεια από τον ηγέτη τους, τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί για να υψώσουν την φωνή τους δυναμικά στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου