Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Οι κτηνοτρόφοι συμβουλεύουν – Τα αμνοερίφια στο τσιγκέλι πρέπει να κοστίζουν έως 8,5 ευρώ

Οι κτηνοτρόφοι συμβουλεύουν – Τα αμνοερίφια στο τσιγκέλι πρέπει να κοστίζουν έως 8,5 ευρώ Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας και οι καταναλωτές προετοιμάζονται για την αγορά του παραδοσιακού οβελία. Σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών στα αμνοερίφια μιλήσαμε με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων Νίκο Δημόπουλο, ο οποίος διευκρίνισε ότι η τιμή δεν διαμορφώνεται από τον παραγωγό αλλά από τον έμπορο. Σήμερα οι παραγωγοί πωλούν στους εμπόρους 4 ευρώ / κιλό το κατσίκι και 5 ευρώ / κιλό το αρνί. Μπορεί οι τιμές να κυμαίνονται λίγα λεπτά του ευρώ φθηνότερα ή ακριβότερα, αλλά ο μέσος όρος τους είναι ο προαναφερόμενος. Τα αρνιά κοστίζουν ακριβότερα κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι «βγάζουν» τα έξοδά τους με την
πώληση του δέρματός τους. Συνήθως, μεταξύ των παραγωγών και των κρεοπωλών μεσολαβούν οι έμποροι, αν και ορισμένοι κρεοπώλες προχωρούν σε απευθείας συμφωνίες με τους παραγωγούς. Την περίοδο που διανύουμε οι έμποροι «αγκαζάρουν» τα σφαγεία όπου οδηγούνται χιλιάδες ζώων. Σ’ αυτή την αλυσίδα των πωλήσεων πάντως «κρύβονται» και οι «μεσάζοντες», γνωστοί και ως «αεριτζήδες», που δεν φαίνονται πουθενά και καρπώνονται μαύρα χρήματα χωρίς να πληρώνονται φόρους.
Σε πρόσφατο ραντεβού των παραγωγών με τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο, του επεσήμαναν πως τα ζώα που άρχισαν ήδη να σφαγιάζονται θα πρέπει να τοποθετούνται στα ψυγεία ως διαδικασία προψύξεως. Η πρώτη καταγγελία ελληνοποιήσεως σφαγίων κατατέθηκε το περασμένο Σάββατο και αφορούσε σε ζώα προερχόμενα από Σκόπια και Κόσσοβο. Ωστόσο, παρόμοιες υποθέσεις δεν πρέπει να αποκαλύπτονται μόνο μέσω καταγγελιών. Τα σφάγια θα πρέπει να σφραγίζονται στα σύνορα από τους υπαλλήλους των αρμόδιων υπηρεσιών. Είναι εύκολη η διασταύρωση των στοιχείων μέσω τιμολογίων και σφραγίδων.
Ο Νίκος Δημόπουλος σύστησε στο καταναλωτικό κοινό να μην πληρώσει «καραβίσιο» τον φετινό οβελία. Υπολογίζοντας τις τιμές των παραγωγών, οι πελάτες θα πρέπει να αγοράσουν τα αμνοερίφια από το τσιγκέλι σε τιμές οι οποίες θα κυμαίνονται στα 8 έως 8,5 ευρώ. Στις προαναφερόμενες τιμές περιλαμβάνονται τα έξοδα όσων εμπλέκονται στη διαδικασία. Εάν επομένως κάποιες τιμές διαμορφωθούν σε υψηλότερο επίπεδο τότε θα πρέπει να θεωρούνται ύποπτες. 
proininews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου