Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Από Δευτέρα 8 Απριλίου, "κουρεμένο" το επίδομα ανεργίας για ελεύθερους επαγγελματίες


Χρειάζεται ασφαλιστική ενημερότητα και τριετής προϋπηρεσία
Aπό τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2013 ξεκινά η καταβολή βοηθήματος ανεργίας σε αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένους,ασφαλισμένους στους φορείς Ο.Α.Ε.Ε. (πρώην ΤΕΒΕ)  και Ε.Τ.Α.Π. –Μ.Μ.Ε.

Χωρίς επιδόματα

Το ζήτημα είναι ότι το επίδομα δεν θα προβλέπει Δώρο Χριστουγέννων, Δώρο Πάσχα, ενώ για τους παντρεμένους με παιδιά δεν προβλέπεται η προσαύξηση του 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος, λόγω οικογενειακών βαρών.
Έτσι, αντί επιδόματος 468 ευρώ που λαμβάνουν οι άλλες κατηγορίες ανέργων του ΟΑΕΔ, ο άνεργος ελεύθερος επαγγελματίας θα λαμβάνει 360 ευρώ
Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ, από τη Δευτέρα 8 Απριλίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρουσιάζονται αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Οργανισμού (ΚΠΑ2), προκειμένου να
υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις. Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. Φ.80000/8285/253/2013 Απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, δικαιούχοι του παρόντος βοηθήματος ανεργίας είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στους φορείς Ο.Α.Ε.Ε και Ε.Τ.Α.Π.–Μ.Μ.Ε., εφόσον διέκοψαν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους από την 1.1.2012 και εφεξής.
Υπολογίζεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος, ύψους  360 ευρώ είναι  περίπου 15.000 έως 20.000 ελεύθεροι επαγγελματίες.
Ασφαλιστική ενημερότητα και τριετής προϋποηρεσία μέσα στις προϋποθέσεις
Η σχετική διάταξη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, θέτει αυστηρές προυποθέσεις που μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων ασφαλισμένων στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ−ΜΜΕ, οι οποίοι θα εισπράξουν τελικά το επίδομα αφού έχουν διακόψει  αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους.
Ενδεικτικό είναι ότι θα πρέπει να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, πράγμα που... στις μέρες μας είναι αρκετά δύσκολο για πολλούς επαγγελματίες  που αντιμετωπίζουν προβλήματα, πολλώ δε μάλλον εάν είναι χωρίς δουλειά για πάνω από ένα χρόνο.
Ή ακόμη το γεγονός ότι πρέπει να έχουν τριετή προϋπηρεσία.
Αναγκαία προϋπόθεση είναι να μην εργάζονται, να μην έχουν πάρει σύνταξη και να έχουν καταβάλλει την ειδική εισφορά του άρθρου 44 του ν. 3986/2011.
Οι προυποθέσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:
1. Η πραγματοποίηση τουλάχιστον τριών ετών συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στο φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς.
Ειδικότερα για όσους ήταν ασφαλισμένοι κατά την 1η Ιανουαρίου 2011 απαιτείται καταβολή εισφορών για ένα τουλάχιστον έτος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, εφόσον διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά τη 1η Ιανουαρίου 2012 ή καταβολή εισφορών για δύο τουλάχιστον έτη στον Ειδικό Λογαριασμό για όσους διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, ενώ για όσους διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 απαιτείται η καταβολή εισφοράς για τρία τουλάχιστον έτη.
2.Το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης δεν πρέπει να υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ. Το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης δεν πρέπει να υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 ευρώ.
3.Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από την 1η Ιανουαρίου 2012 και εφεξής, για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν την λήψη του βοηθήματος
4.Ο δικαιούχος δεν πρέπει να έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του (ή άλλου φορέα) μετά την διακοπή επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση
5.Ο δικαιούχος δεν πρέπει να έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε σε σύζυγο ή πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.
6. Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται.
7. Ο δικαιούχος είναι αναγκαίο να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.
8. Ο ασφαλισμένος που πραγματοποιεί διακοπή δύο ελευθέρων επαγγελμάτων, δικαιούται βοηθήματος από ένα μόνο φορέα. Η επιλογή του φορέα γίνεται από τον ασφαλισμένο με υπεύθυνη δήλωσή του.
Λεπτομέρειες για τους όρους και προϋποθέσεις καταβολής του βοηθήματος καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν στη σχετική εγκύκλιο η οποία έχει αναρτηθείστη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου