Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Οι τράπεζες έχασαν 560 δισ. δολάρια από χρυσό


Τα funds χρυσού «αδειάζουν» οι επενδυτές με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, στρεφόμενοι στις μετοχές. Το γεγονός εντείνει την «βουτιά» που«διέγραψε» 560 δισ. δολάρια από την αξία των αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών.


Κατά 37,2 δισ. δολάρια μειώθηκαν διαπραγματεύσιμα προϊόντα που συνδέονται με το χρυσό το 2013, αφού χτες το χρυσό μέταλλο έφτασε το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.
Καθαρές εκροές ύψους 11,2 δισ. δολαρίων υπέστησαν τα funds χρυσού από την αρχή του έτους μέχρι τις 10 Απριλίου, τις μεγαλύτερες από το 2011. Την ίδια στιγμή τα funds παγκόσμιων και αμερικανικών μετοχών εμφάνισαν καθαρές εισροές 21,25 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την
EPFR Global.


Οι μεγαλύτεροι χαμένοι του παιχνιδιού ωστόσο είναι οι κεντρικές τράπεζες καθώς κατέχουν 31.694,8 μετρικούς τόνους, ή το 19% όλου του χρυσού που εξορύσσεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού στο Λονδίνο.
Το κίτρινο μέταλλο έχει υποχωρήσει κατά 29% από το ρεκόρ των 1.923,70 δολαρίων/ουγκιά που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2011.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η ανάπτυξη των οικονομιών και των εταιρικών κερδών, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του πληθωρισμού, έχουν ενισχύει τις παγκόσμιες μετοχές με 2,28 τρισ. δολάρια φέτος, σε βάρος των παραδοσιακών μέσω αποθησαύρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου