Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ - Τι προβλέπει η συμφωνία - Η ανακοίνωση της Τρόικας



Η καταβολή της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα μπορεί να συμφωνηθεί σύντομα μετά την ολοκλήρωση της επιθέωρησης της τρόικας στη χώρα, που έκρινε ότι το δημόσιο χρέος παραμένει σε βιώσιμη τροχιά, όπως ανακοίνωσε η τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ). «Τα πρόσφατα βήματα των αρχών υποδηλώνουν ότι τα ορόσημα του Μαρτίου πιθανόν να επιτευχθούν στο άμεσο μέλλον και συνεπώς η εκταμίευση της σχετικής δόσης των 2,8 δισ. ευρώ από τον EFSF που απομένει από την προηγούμενη επιθέωρηση θα μπορούσε να συμφωνηθεί σύντομα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τρόικα.



«Η άποψη της αποστολής είναι ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει σε καλό δρόμο», υπογράμμισε και προσέθεσε πως «η αποστολή και οι αρχές συμφωνούν ότι οι οικονομικές προοπτικές σε γενικές γραμμές
παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη επιθεώρηση, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν προοπτικές για σταδιακή επιστροφή σε ανάπτυξη το 2014». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία για το χαράτσι των ακινήτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, μέχρι το τέλος του 2013, ενώ τονίζεται η ανάγκη απελευθέρωσης των αγορών και της επιτάγχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων.
 Γ. Στουρνάρας: Έχουμε συμφωνία
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, προσερχόμενος στο συνέδριο του Economist, είπε ότι «έχουμε συμφωνία με την τρόικα», ενώ αυτό το γεγονός επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.
Η συμφωνία με την τρόικα είχε κλείσει ουσιαστικά από την περασμένη Παρασκευή. Απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες που θα διευθητηθούν σήμερα.
Ο κ. Στουρνάρας συναντάται με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, τον οποίο θα δει και αργότερα, νωρίς το μεσημέρι, στο υπουργείο Οικονομικών. Η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναβλήθηκε για την Τρίτη.
Ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης EFSF, Kλάους Ρέγκλινγκ, έχει δηλώσει ότι εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία είναι έτοιμα να εκταμιευθούν 2,8 διs. ευρώ που οφείλονταν από το Μάρτιο για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα και άλλα 7,2 δισ.ευρώ υπό τη μορφή ομολόγων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.



Τι προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την απόλυση περίπου 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014, με τις πρώτες 4.000 απομακρύνσεις έως τα τέλη του Δεκεμβρίου.
Για τις οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προβλέπονται απεριόριστος αριθμός δόσεων για χρέη έως 5.000 ευρώ, 48 δόσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και εμπράγματες εγγυήσεις για χρέη άνω των 300.000 ευρώ.
Για το χαράτσι των ακινήτων προβλέπεται διατήρησή του για το 2013, μειωμένο κατά 15%, καθώς και διατήρηση του ΦΑΠ. Από το 2014 θα ισχύσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων και στα αγροτεμάχια. Σημειώνεται ότι από το καλοκαίρι του 2013 θα εισαχθούν νέες αντικειμενικές αξίες.
Για το θέμα των δανείων, φαίνεται ότι θα ρυθμίζονται μόνο τα ενήμερα δάνεια, ενώ τα «κόκκινα» θα εμπίπτουν -προς το παρόν- στο νόμο Κατσέλη.



Όλη η ανακοίνωση της τρόικας
Στην ανακοίνωση της τρόικας αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:
«Οι αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσαν την αποστολή επιθεώρησής τους στην Ελλάδα. Η αποστολή έχει καταλήξει σε συμφωνία με τις Αρχές αναφορικά με τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές που χρειάζονται για να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα παραμείνει εντός τροχιάς ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του.
Η αποστολή και οι Αρχές συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι σε γενικές γραμμές αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη αναθεώρηση, με συνεχιζόμενες προοπτικές για σταδιακή επιστροφή σε ανάπτυξη το 2014, που στηρίζονται από τον πληθωρισμό ο οποίος είναι σημαντικά χαμηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου και από την βελτιωμένη μισθολογική ευελιξία, που βοηθούν στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.



Οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι σε τροχιά επίτευξης των στόχων του προγράμματος και η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην πλήρη εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών μέτρων για το 2013-2014 που δεν έχουν τεθεί ακόμα σε ισχύ, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης νομοθεσίας για την παράταση της συλλογής της φορολογίας ακινήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 μέσω της ΔΕΗ.
Εξακολουθεί να είναι σημαντική η άμεση αντίδραση στην οποιαδήποτε αστοχία μπορεί να προκύψει. Οι Αρχές έχουν κάνει σημαντική πρόοδο σε ότι αφορά μέτρα για την βελτίωση της συλλογής φόρων και οφειλών, μέσω μεταρρυθμίσεων της διοίκησης εσόδων προκειμένου να της δίνεται σημαντικά περισσότερη αυτονομία, εξουσίες και πόροι, και μέσω της υιοθέτησης πιο αποτελεσματικών και ευκολότερο να εφαρμοστούν προγραμμάτων δόσεων.



Αυτό αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η αποστολή, δεδομένης της σημασίας της βελτίωσης της είσπραξης φόρων και της μείωσης του σκοπού της φοροαποφυγής και της διαφθοράς προκειμένου να διασφαλιστεί μια πιο ισορροπημένη και δικαιότερη κατανομή της προσαρμογής και για να στηριχθεί η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για περαιτέρω μέτρα προσαρμογής.
Οι ενέργειες για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα όπως αυτές προβλέπονται στο πλαίσιο του προγράμματος, πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους και οι Αρχές έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν μια ευρεία στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα μετά την ανακεφαλαιοποίηση.



Το μεγαλύτερο μέρος των 50 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του προγράμματος για την ανακεφαλαιοποίηση, έχει ήδη εκταμιευτεί προς την Ελλάδα και έχει χορηγηθεί σε κάθε μία από τις τέσσερις βασικές τράπεζες μέσω του ΤΧΣ ως προκαταβολή για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών. Η εκτίμηση της αποστολής είναι ότι αυτό θα προσφέρει επαρκή κεφάλαια, ακόμα και στο αρνητικότερο σενάριο. Αυτά τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» θα διασφαλίσουν έτσι την ασφάλεια και την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεών του.
Άλλα βασικά σημεία που καλύφθηκαν στο πλαίσιο της αναθεώρησης, συμπεριλαμβάνουν:
i) την διοικητική αναμόρφωση για την βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών και για την ενίσχυση της υπευθυνότητας μέσω του εκσυγχρονισμού των δομών της, της κατάργησης θέσεων και της κινητικότητας των υπαλλήλων, και μέσω απολύσεων που στοχεύουν σε πειθαρχικές περιπτώσεις και περιπτώσεις αποδεδειγμένης ανικανότητας, απουσίας και φτωχών επιδόσεων, ή που προκύπτουν από το κλείσιμο ή τις συγχωνεύσεις κρατικών φορέων που δεν υπόκεινται στο πρόγραμμα κινητικότητας
ii) της απελευθέρωσης των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και του λιανικού εμπορίου
iii) της ιδιωτικοποίησης κρατικών assets και
iv) της μεταρρύθμισης του τομέα του ηλεκτρισμού ώστε να διασφαλίζεται η χρηματοοικονομική σταθερότητά του και να αποφευχθεί η διόγκωση των χρεών.



Η αποστολή συζήτησε επίσης με τις Αρχές την πρόοδο σε ότι αφορά το δίκτυ κοινωνικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσής του μέσω στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης που θα στηρίζονται από την ΕΕ, πιλοτικών προγραμμάτων για την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και για την παροχή στήριξης ελάχιστου εισοδήματος, ενός προγράμματος για την παροχή πρόσβασης στην πρωτογενή υγεία για τους ανασφάλιστους και ένα πρόγραμμα για την μείωση του οικονομικού βάρους στα χρεωμένα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που έχουν επηρεαστεί σοβαρά από την κρίση.
Οι πρόσφατες κινήσεις στις οποίες προχώρησαν οι Αρχές υποδηλώνουν πως τα ορόσημα του Μαρτίου είναι πιθανό να επιτευχθούν στο άμεσο μέλλον και ως εκ τούτου η εκταμίευση της σχετικής δόσης των 2,8 δισ. ευρώ από το EFSF που απομένουν από την προηγούμενη αναθεώρηση, θα μπορούσε σύντομα να συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.



Η άποψη της αντιπροσωπείας είναι ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει εντός τροχιάς. Η συνεχιζόμενη πλήρης εφαρμογή του προγράμματος καθώς και οι δεσμεύσεις από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να εξετάσουν μελλοντικές πρωτοβουλίες και βοήθεια, εάν χρειαστεί, για τη επίτευξη περαιτέρω και αξιόπιστης μείωσης του ελληνικού χρέους όταν η Ελλάδα πετύχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, προκειμένου να διατηρηθεί το χρέος στον προγραμματισμένο δρόμο, θα βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Το eurogroup και το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσουν την έγκριση της αναθεώρησης το Μάιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου