Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Σχέδιο για τον αφοπλισμό του PKK«κρύβουν» οι συνομιλίες του Οτσαλάν με την τουρκική Κυβέρνηση

Κυριαρχούν στη σημερινή επικαιρότητα οι αναφορές του τύπου για τη συνέχιση των συνομιλιών στο Ιμραλί μεταξύ στελεχών της ΜΙΤ, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Χακάν Φιντάν και του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.Η Radikal αναφέρει ότι, σε συνέχεια της συνάντησής του με τον Οτζαλάν την 16η Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν πέρασε πριν την Πρωτοχρονιά 2 μέρες στο Ιμραλί συνομιλώντας με το ΡΚΚ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι κατά την διάρκεια των συνομιλιών Φιντάν –Οτζαλάν επετεύχθη συμφωνία για χρονοδιάγραμμα αφοπλισμού του ΡΚΚ. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάϊ είχε κάνει λόγο σε δηλώσεις του για «ολοκληρωμένη στρατηγική αφοπλισμού του ΡΚΚ». Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο Οτζαλάν αναμένει την συνάντηση του με Κούρδους πολιτικούς κυρίως από το BDP ,αλλά δεν έχουν καθοριστεί ακόμα τα ονόματα της κουρδικής αντιπροσωπείας που θα επισκεφθεί τον Οτζαλάν στο Ιμραλί , ωστόσο πιθανότατα θα περιληφθούν στην αντιπροσωπεία ονόματα όπως του Αχμέτ
Τούρκ και Αίλά Ακάτ Ατά.
Η Milliyet αναφέρει ότι ο αρχηγός του CHP Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι το κόμμα του δεν έχει αντιρρήσεις για τις συνομιλίες με τον Οτζαλάν αν αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τον αφοπλισμό του ΡΚΚ . Ωστόσο εμφανίζεται επιφυλακτικός για τις πραγματικές προθέσεις του π/θ Ερντογάν και προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες με τον Οτζαλάν δεν πρέπει να ετναχθούν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις επερχόμενες εκλογές. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο Κιλιτσντάρογλου , τονίζοντας ότι στο κόμμα του δεν υπάρχει προκατάληψη για τις συνομιλίες , εξέφρασε την ανησυχία του για δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι «το κράτος και όχι η κυβέρνηση συνομιλεί με τον Οτζαλάν» και πρόσθεσε: « Οι νέοι δρόμοι κατασκευάζονται από το κράτος , αλλά η κυβέρνηση λέει ότι είναι δικό της επίτευγμα. Δεν μπορεί να αναλάβει κανείς μια ισχυρή πρωτοβουλία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας , χωρίς να λέει στον λαό την αλήθεια». Ο Κιλιτσντάρογλου υπογράμμισε επίσης ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να συνεισφέρει στις συνομιλίες αν εκ των προτέρων τύχει ενδελεχούς ενημέρωσης για τις εξελίξεις και αν η κοινή γνώμη έχει αληθή πληροφόρηση.
Η Gunes αναφέρει ότι κατά τις συνομιλίες μεταξύ του τουρκικού κράτους και του Οτζαλάν που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο, συζητήθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:

            H απομόνωση του Οτζαλάν θα σταματήσει σταδιακά. Θα επιτραπεί η συνάντηση του με μέλη της οικογένειας του και αργότερα με τους δικηγόρους του.
            Το νομοσχέδιο για την χρήση της κουρδικής γλώσσας στο δικαστήριο είναι έτοιμο και θα υποβληθεί στην Εθνοσυνέλευση για έγκριση.
            Το νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση έχει εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση και η Τουρκία αναμένεται να υιοθετήσει την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για την εγκαθίδρυση ομοσπονδίας.
            Το τέταρτο πακέτο μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος θα περιέχει ρυθμίσεις για την χρήση της μητρικής γλώσσας στις Δημόσιες Υπηρεσίες.
            Θα αναθεωρηθεί ο ορισμός της υπηκοότητας προς την κατεύθυνση άμβλυνσης της έμφασης της τουρκικής ταυτότητας. Το ΑΚΡ και το BDP έχουν φθάσει σε συμβιβασμό για το θέμα ενώ δεν έχει αντιρρήσεις το CHP.

            Θα σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις του ΡΚΚ. Σημειώνεται ότι δεν έχουν υπάρξει επιθέσεις του ΡΚΚ τον τελευταίο μήνα
            Ο Οτζαλάν προτείνει μια φόρμουλα διαδοχικών σταδίων για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ. Πρώτο στάδιο η επίτευξη εκεχειρίας και θα ακολουθήσει η απόσυρση των μελών του ΡΚΚ πέραν των συνόρων και η κατάθεση των όπλων.

Το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ
Η Sabah αναφέρει τις παρακάτω λεπτομέρειες του σχεδίου της τουρκικής κυβέρνησης για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ:
            Πρώτος στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι ο τερματισμός της αιματοχυσίας. Η κυβέρνηση θα προωθήσει ρυθμίσεις για την αμνηστία των μεταμεληθέντων τρομοκρατών .
            Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τη διαφάνεια για τις συνομιλίες με τον Οτζαλάν. Θα ετοιμαστούν γραπτά κείμενα όποτε τα μέρη φθάσουν σε συμβιβασμό. Θα αρθεί η απαγόρευση συναντήσεων του Οτζαλάν με τους δικηγόρους του και θα επιτραπούν οι επαφές του Οτζαλάν με το ΡΚΚ. Θα ληφθούν επίσης υπόψη οι προτάσεις του BDP και του Καντίλ (ΡΚΚ).
            Στις συνομιλίες του με το τουρκικό κράτος (ΜΙΤ) ο Οτζαλάν εξέφρασε την ανησυχία του ότι κάποιοι παράγοντες πιθανόν να προσπαθήσουν να σαμποτάρουν τις συνομιλίες. «Τα εργαλεία και οι μέθοδοι πρέπει να καθοριστούν επακριβώς. Αν το κράτος συμπεριφερθεί χωρίς ασάφειες , τότε θα μπορέσω να στείλω τα απαραίτητα μηνύματα» δήλωσε ο Οτζαλάν.
            Το πρώτο βήμα θα είναι η έκκληση προς την κουρδική νεολαία να μην ‘πηγαίνει στα βουνά’ (ΡΚΚ).
            Ο Οτζαλάν ισχυρίζεται ότι οι δικηγόροι του διαστρεβλώνουν τα μηνύματά του, για αυτό θα του επιτραπεί να έχει επαφές με αξιωματούχους του BDP όπως τους αρχηγούς του BDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Αϊσέλ Τουγλούκ. Επίσης θα επιτραπεί στον Οτζαλάν να στέλνει μηνύματα στα στελέχη του ΡΚΚ στο Καντίλ και στην Ευρώπη για να καταστεί δυνατός ο αφοπλισμός του ΡΚΚ.
            Η διαδικασία αφοπλισμού του ΡΚΚ θα εξηγηθεί λεπτομερώς στην κοινή γνώμη, ώστε η νέα πρωτοβουλία να τύχει υποστήριξης της κοινής γνώμης. Στελέχη του στρατού θα επισκεφθούν οικογένειες πεσόντων και βετεράνων για να τους αναλύσουν λεπτομερώς την διαδικασία. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάϊ και άλλοι υπουργοί και βουλευτές θα περιοδεύσουν τα χωριά και τις πόλεις για να τονίσουν ότι η συνέχιση της αιματοχυσίας δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα.
            Θα κληθούν τα ένοπλα μέλη του ΡΚΚ να μεταβούν στο βόρειο Ιράκ. Οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας θα συνεχιστούν μόνο εναντίον όσων μελών του ΡΚΚ αρνηθούν να καταθέσουν τα όπλα. Θα εξασφαλιστεί διέξοδος για όσους κόψουν τους δεσμούς τους με το ΡΚΚ. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα λάβουν υπόψη την αποκεντρωμένη δομή του ΡΚΚ που έχει παραρτήματα σε Ιράν και Συρία. Θα επιτραπεί στον Οτζαλάν να ανταλλάσσει μηνύματα με τα ανώτατα στελέχη του ΡΚΚ, όπως τον Μουράτ Καραγιλάν, τον Φεχμάν Χουσεϊν και τον Τζεμίλ Μπαγίκ.
            Η υποστήριξη του ηγέτη της περιφερειακής κυβέρνησης των Κούρδων του βορείου Ιράκ Μπαρτζανί θα είναι σημαντική στις συνομιλίες. Το στρατόπεδο του ΡΚΚ θα εκκενωθεί και θα δοθεί η ευκαιρία στα μέλη του ΡΚΚ να μεταφερθούν σε χωριά και στρατόπεδα στο βόρειο Ιράκ. Θα ζητηθεί από το ΡΚΚ να καταθέσει τα όπλα υπό την εποπτεία και τον έλεγχο ανεξάρτητων παρατηρητών. Χώρες που έχουν εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, όπως η Νορβηγία, θα κληθούν να βοηθήσουν σε αυτό το θέμα.
            Θα πραγματοποιηθούν δημοκρατικά βήματα για το Κουρδικό. Θα εφαρμοστεί το τέταρτο πακέτο μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος. Μέσω αυτών των μεταρρυθμίσεων, όπως η χρήση της κουρδικής γλώσσας στο δικαστήριο και στις δημόσιες υπηρεσίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη.
            Θα δοθεί η ευκαιρία στα ανώτατα στελέχη του ΡΚΚ να εγκατασταθούν σε διάφορες χώρες , όπως στη Νορβηγία και στην Αυστραλία.
http://www.inews.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου