Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Σε εξέλιξη η συζήτηση της τουρκικής MIT με Οτσαλάν για αφοπλισμό του PKK

Ιανουάριος 1, 2013.

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών συζητά το θέμα του αφοπλισμού του PKK, με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η συνεχιζόμενη εξέγερση των Κούρδων, εδώ και τρεις δεκαετίες, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα  ‘Ελευθερία’ -‘Χουριέτ’.

Εκπρόσωποι  της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) πραγματοποίησαν τετράωρη συνάντηση με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στις 23 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν την κατάθεση των όπλων των ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Οτσαλάν ζήτησε την άμεση επαφή με το PKK και τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Επιπρόσθετα, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ
Ερντογάν, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη, ότι οι εκπρόσωποι του, έχουν συναντηθεί με τον Οτσαλάν, ο οποίος βρίσκεται σε απομόνωση στη φυλακή σε ένα απομακρυσμένο νησί, ανοικτά της Κωνσταντινούπολης ( στο νησί Καλόλιμνος ή τουρκικά Ιμραλί).

«Δεν μπορώ να πω πόσο θα κρατήσουν αυτές οι συναντήσεις, αλλά μπορώ να πω πως οι αξιωματούχοι ...μιλάνε πολύ», είπε ο Ερντογάν στην κρατική τηλεόραση TRT.
«Οι συναντήσεις στο Ιμραλί συνεχίζονται γιατί πρέπει να επιτύχουμε αποτελέσματα. Αν δεν δούμε φώς (με ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα) θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα», δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στις συναντήσεις με τον Οτσαλάν.

Η Άγκυρα είχε ξεκινήσει μυστικές συναντήσεις με εξέχουσες προσωπικότητες της Οργάνωσης των ανταρτών το 2009 για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, αλλά απέτυχαν.

Σε αδιέξοδο παραμένει η συνεχόμενη αιματοχυσία στην Τουρκία, όπου περίπου 45 χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς Κούρδοι, σκοτώθηκαν στη σύγκρουση.

Ο Οτσαλάν καταδικάστηκε για προδοσία και έλαβε ποινή θανάτου δι’ απαγχονισμού το 1999, αλλά  η ποινή του άλλαξε το 2002 σε ισόβια κάθειρξη μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία, σημειώνει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου