Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ανησυχία και προβληματισμός για το τρομοκρατικό χτύπημα στο The Mall

Ανησυχία και προβληματισμός για το τρομοκρατικό χτύπημα στο The Mall
Προβληματισμό και έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση και στην Αντιτρομοκρατική το τρομοκρατικό χτύπημα με την έκρηξη βόμβας στο εμπορικό κέντρο The Mall στην Αθήνα, το πρωί της Κυριακής.
Την κυβέρνηση, αφενός, την προβληματίζει η ολοένα και πιο συχνή και δυναμική παρουσία τρομοκρατικών ενεργειών (προηγήθηκαν πριν από λίγες μέρες οι πυροβολισμοί στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού των Αθηνών), ενώ, αφετέρου, την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία την ανησυχεί σφόδρα το γεγονός της "αναβάθμισης" της επιχειρησιακής δυνατότητας των τρομοκρατών, κυρίως όσον αφορά τον τρόπο δράσης. Το χτύπημα στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι διαφοροποιείται αξιολογικά από άλλες τρομοκρατικές ενέργειες, αφού ξαφνιάζει η επιλογή του στόχου (θυμίζοντας δράσεις της δεκαετίας του 1980, με χτυπήματα όπως αυτό με τους εμπρησμούς του "Μινιόν" και του "Κατράντζου" από τον "Οκτώβρη '80"). Εξίσου
ξαφνιάζει και ο σχετικά μικρός χρόνος που δόθηκε από τους τρομοκράτες με το προειδοποιητικό τηλεφώνημα, μιας και μετά βίας πρόλαβε να γίνει η εκκένωση.
Σε χύτρα ταχύτητας ο μηχανισμός
Η Αστυνομία και η Αντιτρομοκρατική, φυσικά, έχουν σημάνει συναγερμό κι ερευνούν προς όλες τις κατευθύνσεις, αξιοποιώντας και τις δεκάδες κάμερες που υπάρχουν στο εμπορικό κέντρο, από τις οποίες είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κάποιο στοιχείο για την ταυτότητα των δραστών ή θα έχει καταγραφεί κάτι από τις κινήσεις τους, αν και το ενδεχόμενο να ήταν μεταμφιεσμένοι είναι πολύ ισχυρό. Η Αστυνομία, μάλιστα, απηύθυνε και έκκληση σε όποιον γνωρίζει η αντιλήφθηκε ο,τιδήποτε σχετικά με την έκρηξη να επικοινωνήσει με τους αριθμούς 170, 1014 και 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, τονίζοντας ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.
Όσον αφορά τον εκρηκτικό μηχανισμό, αυτός τελικά μοιάζει να είχε κατασκευαστεί μ' ένα κιλό ζελατοδυναμίτιδας, ενώ στο σημείο της έκρηξης φαίνεται πως βρέθηκαν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπολείμματα από χύτρα ταχύτητας.
Όλα αυτά δείχνουν προς την κατεύθυνση της "Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς", αφού είναι αυτή η οργάνωση που χρησιμοποιεί τέτοιες πρακτικές. Άλλωστε, ακόμη και τα μέσα με τα οποία επικοινώνησε ο άγνωστος που προειδοποιούσε για τα χτυπήματα ("Ελευθεροτυπία" και "zougla.gr") είναι τα ίδια που "προτίμησε" η οργάνωση και σε άλλα χτυπήματα.
Η είδηση στα ξένα μέσα ενημέρωσης
Εξάλλου, το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για τη βόμβα στο εμπορικό κέντρο. Το Reuters έχει αναλυτικό ρεπορτάζ με τίτλο «Έκρηξη μηχανισμού σε εμπορικό κέντρο τραυματίζει δυο ανθρώπους», ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο ABC σχολιάζει την αύξηση των περιστατικών τρομοκρατίας.
Εκρηκτικό κλίμα στην Ελλάδα εξαιτίας της 6ετούς ύφεσης και της παρατεταμένης λιτότητας αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι Times και για επανεμφάνιση τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα κάνει λόγο η Washington Post.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου