Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Fitch: Υποβάθμισε την Κύπρο κατά δύο βαθμίδες Αρνητικό το outlook


Fitch: Υποβάθμισε την Κύπρο κατά δύο βαθμίδες

Σε υποβάθμιση της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, στη βαθμίδα “Β” από "ΒΒ-", προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, με το outlook να χαρακτηρίζεται αρνητικό.
Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο οίκος Fitch εκτιμά ότι το μέγεθος της κυβερνητικής υποστήριξης στον τραπεζικό τομέα μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τις προηγούμενες προβλέψεις των αναλυτών.
Οι αναλυτές της Fitch εξηγούν ακόμα ότι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο, με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν ακόμα
και 17 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, εξέλιξη που θα εκτόξευε το χρέος της χώρας στο 140% του ΑΕΠ το 2013, έναντι 120% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι η Κύπρος θα έρθει τελικά σε συμφωνία με την Τρόικα πριν τις 3 Ιουνίου, όταν λήγουν ομόλογα ύψους 1,4 δισ. ευρώ, και άρα δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμα κίνδυνος για στάση πληρωμών.
Σημειώνεται ακόμα ότι η Fitch επιφυλάσσεται να υποβαθμίσει περαιτέρω το κυπριακό αξιόχρεο, σε περίπτωση που οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αποδειχθούν μεγαλύτερες από αυτές που αναμένονται.
Ενδεικτικό για το κλίμα στις διεθνείς αγορές σε σχέση με την Κύπρο είναι και το νέο δημοσίευμα του Reuters: "Βέβαιη η αναδιάρθρωση του κυπριακού χρέους"
Πιο δύσκολη περίπτωση η Κύπρος από την Ελλάδα, υποστηρίζει ο οικονομολόγος Φίλιξ Σάλμον


Reuters: Βέβαια η αναδιάρθρωση του κυπριακού χρέουςΣίγουρη θεωρεί την αναδιάρθρωση του κυπριακού χρέους ο οικονομολόγος Φίλιξ Σάλμον, με άρθρο του που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, στο οποίο εκτιμά ότι η περίπτωση της Κύπρου θα είναι πολύ πιο δύσκολη από αυτήν της Ελλάδας.
Ο Σάλμον εξηγεί ότι σε μία χώρα όπως η Κύπρος, όπου ο τραπεζικός τομέας είναι πολλές φορές μεγαλύτερος από το κρατικό ΑΕΠ, υπάρχει πολύ μικρή διαφορά ανάμεσα στη διάσωση των τραπεζών και τη διάσωση της χώρας.
Εκτιμά μάλιστα ότι ενώ στην Ελλάδα το χρέος υπόκειτο σε ελληνικούς νόμους, και η χώρα είχε την “πολυτέλεια”, με μία τροποποίηση του νόμου, να εξαναγκάσει τους περισσότερους πιστωτές της σε συμφωνία, το χρέος της Κύπρου υπόκειται σε διεθνείς νόμους, και άρα η αναδιάρθρωσή του θα είναι πολύ πιο δύσκολη.
Άλλος ένας λόγος που η αναδιάρθρωση κυπριακού χρέους είναι ιδιαίτερα δύσκολη είναι το γεγονός ότι στην υποψία και μόνο μίας τέτοιας εξέλιξης, όλοι θα σπεύσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις κυπριακές τράπεζες, επιδεινώνοντας το πρόβλημα ρευστότητας που ήδη υπάρχει.
“Είναι εύκολο να πει κανείς ότι η Κύπρος είναι υπερβολικά μικρή για να ανησυχεί, αλλά παραμένει ένα σημαντικό κράτος. Και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ένα λάθος βήμα στην Κύπρο, αυτό θα ήταν πολύ κακός οιωνός για παρόμοια προβλήματα σε μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης στο μέλλον”, τονίζει ο Σάλμον, κλείνοντας το άρθρο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου