Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Financial Times: Κάτι αλλάζει στο Νότο


Σχεδόν 100 δισ. ευρώ σε ιδιωτικά κεφάλαια επέστρεψαν στην περιφέρεια της ευρωζώνης στα τέλη του περασμένου έτους, από τότε που οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενθάρρυναν τις επενδύσεις στις βυθισμένες στην κρίση χώρες.

Το μεγάλο μέγεθος των καθαρών εισροών, που αντιστοιχούν στο 9% περίπου των ΑΕΠ της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ολλανδικής τράπεζας ING, καταδεικνύει την αναθέρμανση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη νομισματική ένωση της Ευρώπης, μετά τη δέσμευση του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, να υπερασπιστεί την ακεραιότητά της.

Η επιστροφή των κεφαλαίων έχει ενθαρρύνει τους αξιωματούχους να πιστεύουν ότι η κρίση στην ευρωζώνη έχει τελειώσει, με τον Μ. Draghi να παρατηρεί πρόσφατα ότι επικρατεί «ευνοϊκό ντόμινο» στην περιφέρεια. Το ευρώ έχει επίσης κινηθεί κατακόρυφα προς τα πάνω.

Επιτείνοντας τις ενδείξεις για μεταστροφή στην ψυχολογία, τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Commodity Futures Trading Commission των ΗΠΑ έδειξαν ότι την περασμένη εβδομάδα οι traders έτρεφαν τη μεγαλύτερη αισιοδοξία για το ευρώ των τελευταίων 18 μηνών. Οι καθαρές long θέσεις στο ευρώ ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα από το καλοκαίρι του 2011.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές εισροές στην περιφέρεια της ευρωζώνης παραμένουν μέτριες σε σχέση με τις πολύ μεγαλύτερες εκροές που είχαν γίνει στις αρχές του 2012, όταν πολλοί στις αγορές φοβούνταν ότι θα διαλυθεί η ευρωζώνη.

Οι συνολικές ιδιωτικές εισροές στις χώρες της ευρωπεριφέρειας ανήλθαν στα 93 δισ. ευρώ στο τελευταίο 4μηνο του 2012, σύμφωνα με την ING. Σε αντίθεση, στο οκτάμηνο παρατηρήθηκαν εκροές 406 δισ. ευρώ από τις 5 χώρες, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% σχεδόν του ΑΕΠ τους. Το 2011, οι εκροές από την περιφέρεια είχαν ανέλθει στα 300 δισ. ευρώ. «Πρέπει να γίνει ακόμη πολύς δρόμος, αλλά υπάρχει σημαντική ανατροπή στην έξοδο κεφαλαίων,» σχολιάζει ο Martin van Vliet, οικονομολόγος της ING. «Αν κοιτάξουμε τις εκροές του οκταμήνου, το θέαμα είναι τρομακτικό. Είναι δύσκολο να κερδίσεις την εμπιστοσύνη και εύκολο να τη χάσεις». Καθώς η επενδυτική ζήτηση για ενεργητικά της ευρωζώνης αυξάνεται, το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας έχει μειωθεί κάθετα. Η έκδοση εταιρικών και τραπεζικών ομολόγων έχει επίσης ενισχυθεί στη φετινή χρονιά και οι traders αναφέρουν ότι η ατμόσφαιρα είναι εντελώς διαφορετική από τις αρχές του 2012, όταν οι εκδόσεις είχαν επίσης εκτιναχθεί, όταν η ΕΚΤ πλημμύρισε τις τράπεζες με πάνω από 1 τρισ. ευρώ σε φθηνά τριετή δάνεια.

«Αυτό το ράλι δεν το οδηγεί το δωρεάν χρήμα προς τις εθνικές τράπεζες, αλλά η βελτίωση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη ως έργο, καθώς και οι αγορές από μεγάλους επενδυτές εκτός Ευρώπης», σημειώνει ο Carl Norrey της JPMorgan. «Γίνονται deals που ούτε στο όνειρό μας δεν φανταζόμασταν πριν από δύο μήνες ότι θα γίνονταν και με ογκώδη βιβλία παραγγελιών».

Το ευρώ ανήλθε χθες στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011 στο καλάθι με τα εμπορικά νομίσματα. «Η τελευταία 'αρκούδα' του ευρώ πέθανε την Παρασκευή», έγραψε ο Jens Nordvig της Nomura.

Ορισμένες όμως από τις εισροές στα ενεργητικά της ευρωζώνης ίσως προέρχονται από επενδυτές που υποχρεώνονται να ακολουθήσουν το κοπάδι - και όχι από πεποίθηση ότι η ευρωζώνη γιατρεύτηκε, τονίζουν οι αναλυτές.

«Οι επενδυτές σπρώχνονται στην περιφέρεια», εκτιμά ο Nigel Sillis της Barings. «Αν η εμφάνισή σου είναι κακή και έχεις χαμηλή στάθμιση στην περιφέρεια, ίσως αποφασίσεις να ακολουθήσεις, αν και έχεις διαφορετική γνώμη».

Ο Μ. Draghi αποκάλυψε τον Σεπτέμβριο το σχέδιο open market transactions, με το οποίο η ΕΚΤ θα αγοράζει τα ομόλογα κυβερνήσεων της ευρωζώνης οι οποίες έχουν ενταχθεί σε μνημόνια.

Η ανακοίνωσή του εκείνη αποτέλεσε το κομβικό σημείο, ειδικά για τους Αμερικανούς επενδυτές. «Η Ευρώπη έγινε επενδύσιμη και πάλι», δηλώνει ο Alasdair Warren της Goldman Sachs. «Σπανίως η αμερικανική ζήτηση για ευρωπαϊκά χρεόγραφα είναι τόσο δυνατή και φανερή όσο τώρα».

Η ING χρησιμοποίησε για τα στοιχεία της εθνικά οικονομικά δεδομένα και αφαίρεσε τις επίσημες κινήσεις κεφαλαίων.



ΠΗΓΗ: FT.com
http://www.euro2day.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου