Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Στη... ζυγαριά η επέμβαση στη Συρία


954DFCCAA2015DC0FCAD2C12842AAA06Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απαντά στις επικρίσεις για τη στάση της Ουάσινγκτον στη συριακή κρίση εξηγώντας σε δύο συνεντεύξεις του στο αμερικανικό περιοδικό New Republic και το τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι τον προβληματίζει το ερώτημα εάν μία στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία θα συνέβαλλε στην επίλυση της κρίσης ή θα επιδείνωνε την κατάσταση.
«Μία στρατιωτική επέμβαση θα είχε αποτέλεσμα; Πώς αυτό θα επηρέαζε την ικανότητά μας να υποστηρίξουμε τις δυνάμεις που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν; Ποιες θα ήταν οι συνέπειες από την εμπλοκή μας επί του πεδίου. Θα κλιμάκωνε περαιτέρω τη βία ή θα προκαλούσε την χρήση χημικών όπλων; Ποια θα ήταν η καλύτερη προοπτική ενός μετά τον Ασαντ
καθεστώτος. Και πώς αποτιμώ τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί στη Συρία απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες που σκοτώνονται στο Κονγκό;», λέει.
«Και με απασχολεί συνέχεια το θέμα πού και πότε οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επέμβουν ή να ενεργήσουν ώστε να προωθήσουν τα εθνικά συμφέροντα, την ασφάλειά μας και αν αυτό συνάδει με τα υψηλά μας ιδεώδη και την ανθρωπισμό μας», δηλώνει ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνέντευξή του στο New Republic.
Στη δεύτερη συνέντευξη που θα μεταδοθεί σήμερα στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS, ο Μπαράκ Ομπάμα απαντά στις επικρίσεις για την διστακτικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να εμπλακεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως είναι η συριακή κρίση. Ο αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η κυβέρνησή του συμμετείχε με την αποστολή αμερικανικών αεροσκαφών στη διεθνή επιχείρηση για την απομάκρυνση του Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία στη Λιβύη και ανέλαβε δράση για την απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία στην Αίγυπτο.
Αλλά στην περίπτωση της Συρίας, η κυβέρνησή του θέλει να διασφαλίσει ότι η ανάληψη δράσης από τις ΗΠΑ δεν θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα, εάν δεν εξετασθούν όλες οι επιπτώσεις.
«Δεν θα έχουμε την ικανότητα να ελέγξουμε κάθε πλευρά κάθε μετάβασης ή αναδιαμόρφωσης στις συγκρούσεις ανά τον κόσμο (...) μερικές φορές θα πρέπει να εξελιχθούν ανεξάρτητα», λέει ο Μπαράκ Ομπάμα. (ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου