Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Πυροδότηση νέων συγκρούσεων Σκοπίων-Βουλγαρίας

Trito Hmixrono-3-NAI
‘Frankfurter Rundschau’: «Το Παιχνίδι με την ιστορία των Βαλκανίων δεν έχει τελειώσει»
Η ταινία που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση των Σκοπίων εξόργισε τους Βουλγάρους
Όποιος νομίζει ότι το καταστροφικό παιχνίδι με την ιστορία των Βαλκανίων έχει τελειώσει, μάλλον, κάνει λάθος. Μόλις τώρα πυροδοτήθηκε μία άλλη σύγκρουση μεταξύ των γειτόνων Βουλγαρίας και Σκοπίων.
Και πάλι πρόκειται για την ταυτότητα, το έθνος, την ιστορία, γράφει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα ‘Frankfurter Rundschau’.
Όλα ξεκίνησαν με μία ταινία των Σκοπίων. Το στόρι της ταινίας είναι ο έρωτας ενός Σλάβου με μια
Εβραία και δείχνει πως σε μια νύχτα του Μαρτίου του 1943 οι Βούλγαροι στρατιώτες συγκεντρώνουν του Εβραίους στην κατεχόμενη τότε Βαρντάρσκα, η οποία αργότερα παραδόθηκε στους Γερμανούς.
Πολλοί Βούλγαροι πιστεύουν ότι η εικόνα τους έχει πληγεί σοβαρά. Η χώρα είναι υπερήφανη για το γεγονός ότι, ακόμη και αν στον πόλεμο ήταν σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας, είχε διασώσει τους Εβραίους της.
Το Νοέμβριο του 2012, τρεις Βούλγαροι ευρωβουλευτές, εξοργισμένοι από τις ιστορικές πλαστογραφήσεις, με επιστολή τους αντέδρασαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ζήτησαν από την κυβέρνηση των Σκοπίων, η οποία χρηματοδότησε κατά το ήμισυ την ταινία, να αποσυρθεί από αυτήν.
Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πήρες τέτοιες διαστάσεις το θέμα, ώστε να ταυτιστεί η Βουλγαρία με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της δεν θέλει να παραδώσει το ιστορικό όνομά της Μακεδονίας στα Σκόπια.
Η Βουλγαρία ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι αντιτίθεται στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων στη Ευρωπαϊκή Ένωση. (Βαλκανικό Περισκόπιο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου