Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Σλοβενία: Πρόωρες εκλογές ζητάει η αντιπολίτευση



Στη Σλοβενία, οι αρχηγοί τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών σε δηλώσεις τους σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού «TV Slovenija».
Ο Γκέγκορ Βίραντ, πρόεδρος της Σλοβενικής Βουλής και αρχηγός της Λίστας Πολιτών, ο Ράντοβαν Ζέριαβ από το Σλοβενικό Λαϊκό Κόμμα (SLS) και ο Καρλ Έριαβετς από το Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS) συμφώνησαν με το αίτημα του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ίγκορ Λούκσιτς για την προκήρυξη εκλογών. Η αρχηγός του κόμματος Νέα Σλοβενία (Nsi), Λιουντμίλα Νόβακ, δήλωσε ότι θα προτιμούσε την αντικατάσταση του πρωθυπουργού, Γιάνεζ Γιάνσα.
Οι αρχηγοί των κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό διατύπωσαν επίσης έντονη κριτική στη στάση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, του κυβερνώντος Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος και της αντιπολιτευόμενης Θετικής Σλοβενίας στο ζήτημα της έκθεσης της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς που ενοχοποιεί τους δύο ηγέτες τους, τον πρωθυπουργό Γιάνεζ
Γιάνσα και τον δήμαρχο Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς. Ο κ. Ζέριαβ επανέλαβε ότι δεν είναι δίκαιο να επιρρίπτει το κυβερνών Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) ευθύνες για την πολιτική κρίση σε άλλα κόμματα και τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να παραβλέπεται ένας κρατικός θεσμός για να διατηρηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός.
«Αντί να καθαρίσει την πολιτική αρένα, το SDS την κάνει ακόμη πιο βρώμικη», δήλωσε ο κ. Βίραντ. Οι αρχηγοί των κομμάτων σχολίασαν επίσης την αντίδραση της Εκκλησίας στη Σλοβενία, η οποία ζήτησε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Η κ. Νόβακ είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Λιουμπλιάνας, Άντον Στρες, εκδήλωσε ανησυχία για τις εξελίξεις στη χώρα.
Ωστόσο, οι κ.κ. Έριαβετς και Βίραντ σημείωσαν ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε την ανησυχία για την οικονομία πάνω από την ηθική και την ακεραιότητα. Πάντως, σε δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας “Finance” της Λιουμπλιάνας τονίζεται ότι ο Γιάνεζ Γιάνσα πρέπει να παραιτηθεί λόγω υποψιών για διαφθορά και απορρίπτεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ως η χειρότερη δυνατή επιλογή για τη χώρα αυτή τη στιγμή. «Ο Γιάνσα αξίζει ένα μνημείο για το ρόλο του στην ανεξαρτησία της Σλοβενίας. Αυτό είναι ό,τι του χρωστούν οι πολίτες. Φυσικά δεν είναι υποχρεωμένοι να τον αφήσουν να κρατήσει όλη τη χώρα όμηρο», τονίζεται στο δημοσίευμα με τίτλο «Ο Γιάνσα αξίζει ένα μνημείο όχι το κράτος».
Η παραίτηση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την «Finance» είναι ζήτημα πολιτικής εξυγίανσης και ο κ. Γιάνσα μπορεί να επιστρέψει στην πολιτική θριαμβευτικά, αν αποδειχθεί η αθωότητά του στο δικαστήριο. «Μετά από δύο δεκαετίες ανεξαρτησίας, ήρθε ο καιρός για αλλαγή γενιάς. Οι γιοι πρέπει να αντικαταστήσουν τους πατέρες. Ένα μνημείο θα αξίζει επίσης εκείνος που θα καταφέρει να πείσει τον κ. Γιάνσα ότι η παραίτησή του θα είναι τεράστιο καλό για τη χώρα», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου