Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Την “σπίθα” στον κάμπο ετοιμάζονται να ανάψουν οι αγρότες


Πριν αλέκτορα φωνήσαι για το σχέδιο αποσταθεροποίησης, ήρθαν τα νέα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις για να μας επιβεβαιώσουν. Κι ενώ ακόμη η κατάσταση στις συγκοινωνίες δεν έχει εξομαλυνθεί και ίσως υπάρξει και δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης, παρά την επίταξη, ανοίγει για την κυβέρνηση νέο μέτωπο που μπορεί να ....
προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες συγκρούσεις. Οι αγρότες της Θεσσαλίας αποφάσισαν το μεσημέρι να βγουν στους δρόμους από τη Δευτέρα και μάλιστα να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στη Νίκαια της Λάρισας όπου και θα αποφασίσουν αν θα στήσουν μπλόκα. Η απόφαση ελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου, σε σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και Ενωτικών Ομοσπονδιών Συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή της
Θεσσαλίας.

Επίσης, το πρωί, σε συμβολικό αποκλεισμό για μία ώρα της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της Κουλούρας προχώρησαν αγρότες του νομού Ημαθίας.

Τα τρακτέρ παρατάχθηκαν στις 11 σε μία συμβολική κινητοποίηση η οποία  έληξε λίγο μετά τις 12, οπότε επέστρεψαν με τα τρακτέρ τους σε παράδρομο της Εγνατίας.

Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεών τους, σημείωσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λάβει την Κυριακή το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των αγροτών που θα συγκληθεί στον Πλαταμώνα Πιερίας.

Στους δρόμους βγήκαν από το πρωί και αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Μέλη του Αδέσμευτου Συλλόγου Αγροτών Δράμας έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα σε τρία σημεία της εθνικής οδού Δράμας – Καβάλας και πιο συγκεκριμένα στο ύψος του «Σκαρή», στη Μαυρολεύκη και στη διασταύρωση των Κοκκινογείων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί αν θα κλείσουν κάποιο τμήμα των δρόμων. Τα μέλη του Αδέσμευτου Συλλόγου Αγροτών, που έχουν στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο της πόλης και τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο, επισημαίνουν ότι αυτό θα αποφασιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα έχει άμεση συνάρτηση με τις αποφάσεις που θα ληφθούν την Κυριακή κατά τη συνεδρίαση του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου στον Πλαταμώνα.

Αυτά ως προς το πρόγραμμα των δράσεων, ωστόσο, είναι εμφανές πώς έχει αρχίσει να στήνεται κατάσταση, να «μυρίζει μπαρούτι», όπως λέει κι ο λαός.

Κανείς δε μπορεί να πει ότι οι αγρότες δεν έχουν προβλήματα. Το πρώτο και κυριότερο είναι το πετρέλαιο που έχει πάει στα ύψη και η αδυναμία πολλών να μπουν και να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Όπως επίσης προβλήματα υπάρχουν και με τις τιμές των προϊόντων και με την απορρόφηση της παραγωγής. Προβλήματα που άλλες χρονιές είναι μικρότερα, άλλες μεγαλύτερα. Και οι αγρότες λοιπόν περνάνε δύσκολα όπως και το σύνολο του ελληνικού λαού. Αλλά πρέπει να ειπωθούν και μερικές αλήθειες για το περίφημο αγροτικό κίνημα και το «δίκιο» που ψάχνουν για ακόμη μια φορά να το βρουν στους δρόμους, απειλώντας να κόψουν την Ελλάδα στα δύο. Κι όπως γνωρίζετε, εκεί δεν υπάρχει επίταξη. Άπαξ και μπουν τα τρακτέρ στην εθνική άντε να τα μαζέψεις.

1. Κατ’ αρχάς μεγάλο μέρος των αγροτών τους βλέπουν πως ζουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι των 400 ευρώ εδώ στην Αθήνα και βάζουν τα κλάματα. Σε πολλές περιοχές της χώρας, ειδικά στον κάμπο της Θεσσαλίας, εδώ και χρόνια οι αγρότες έχουν στρογγυλοκαθίσει και περιμένουν πότε θα έρθει η κοινοτική επιδότηση (το «πρίμο» που λένε και στα χωριά), όχι για την καλλιέργειά τους, αλλά για να μην  καλλιεργούν. Κάθονται στα καφενεία, δηλώνουν χωράφια που μπορεί να βρίσκεται 50 χρόνια σε αγρανάπαυση και εισπράττουν τις κρατικές επιδοτήσεις.

2. Υπάρχουν εδώ και χρόνια τα γνωστά κόλπα των κτηνοτρόφων που δήλωσαν δύο και τρεις φορές τα «ζωντανά» τους κι έπαιρναν επιδοτήσεις.

3. Υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που πήραν θαλασσοδάνεια από την Αγροτική και δεν πλήρωσαν ποτέ, προφανώς με την κάλυψη των πολιτικών.

4. Υπάρχουν άθλιοι πολιτικοί που έφεραν το αγροτικό σύστημα στην κατάντια. Τότε που κάποιοι υπόσχονταν «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» ή που άλλοι ανέβαιναν στα τρακτέρ για να το παίξουν επαναστάτες. Και υπάρχουν και οι πολιτικοί που κορόιδεψαν τους αγρότες υποσχόμενοι τεράστια κέρδη αν «φυτέψουν» φωτοβολταϊκά και τώρα όλοι έμειναν με το όνειρο.

5.Υπάρχουν οι αγροτοσυνδικαλισταράδες, οι αγρότες με τα Κοχίμπα στις συνεταιριστικές οργανώσεις που έτρωγαν με χρυσά κουτάλια. Πασόκοι και Νεοδημοκράτες. Και τώρα που κόπηκε η μάσα βάζουν ξανά μπροστά τους αγρότες.

6. Ειδικά για την περιοχή της Λάρισας, ποιοι θα τολμήσουν να μιλήσουν; Ο Κοκκινούλης και ο Σιδερόπουλος, άξια φυντάνια της αγροτοσυνδικαλιστικής παρέας που έφτιαχνε εμπορικά κέντρα και που φαλίρισε τη μεγαλύτερη Ενωση της χώρας, την ΕΑΣ Λάρισας – Τυρνάβου;  Είναι υπόδικοι κάποιοι, θα πάνε ποτέ φυλακή; Αυτοί τώρα θα βγουν στους δρόμους μπροστάρηδες στον αγώνα των αγροτών; Ντροπή.

7. Για να μη μιλήσουμε και για τα γνωστά παρακλάδια του ΠΑΜΕ στον αγροτικό τομέα. Ο Βαγγέλης Μπούτας, άξιος συνεχιστής του αγώνα του Πατούλη. Ο Μπούτας του ΚΚΕ, κάτι σαν τον Σταματόπουλο για τους αγρότες της Καρδίτσας ετοιμάζεται να βάλει και πάλι φωτιά στον κάμπο.

8.Κι από την άλλη είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που κάνει ό,τι μπορεί. Μοιράζει νωρίτερα τις επιδοτήσεις, φροντίζει να εξοφλεί στην ώρα του τις αποζημιώσεις και ταυτόχρονα να μην παρανομήσει, όπως έκανε ο… σπουδαίος αυτός υπουργός ο Χατζηγάκης που μοίραζε χρήμα το οποίο μας το ζήτησε πίσω η Κομισιόν.

Πριν λοιπόν η σπίθα γίνει πυρκαγιά, πρέπει να επικρατήσει η σύνεση και να απομονωθούν οι ακραίες φωνές που στόχο έχουν μόνο να προκαλέσουν μπάχαλο στη χώρα. Κάποτε η Ελλάδα, έστω και με ψεύτικο τρόπο, άντεχε να διαλυθεί η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Άντεχε κι ένα μήνα μπλόκα στις εθνικές. Τώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες επαναστατικές γυμναστικές. Ας βρουν καλύτερο τρόπο να διεκδικήσουν οι αγρότες πολλά αιτήματα που είναι δίκαια. Όχι, όμως, να κόψουν τη χώρα στα δύο, να διαλύσουν τις μεταφορές, να καταστρέψουν άλλους επιχειρηματίες που θα υποστούν μεγάλες ζημιές και τελικά να βάλουν ένα ακόμη φουρνέλο στα θεμέλια της εύθραυστης ελληνικής οικονομίας.

http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου