Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Σφοδρή επίθεση του στρατού εναντίον σύρων εξεγερμένων


Σκοτώθηκε σύρος δημοσιογράφος
Πυκνός βομβαρδισμός με πυραύλους, με στόχο τη σουνίτικη συνοικία της Δαμασκού, Τζομπάρ, εξαπολύθηκε το πρωί του Σαββάτου από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις με κύρια επιδίωξη την απώθηση των εξεγερμενων αντικαθεστωτικών, που επιθυμούσαν να φθάσουν πολύ κοντά στο προεδρικό μέγαρο της χώρας.

Νωρίτερα έκανε επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας, επιδιώκοντας, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, να εξασφαλίσει την
παράταση της ιρανικής στήριξης προς το συριακό καθεστώς.

Οι εξεγερμένοι είναι στη μεγάλη πλειοψηφία σουνίτες, που πολεμούν τους Αλαουΐτες, φίλα προσκείμενους στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, που παρέλαβε την εξουσία με τον θάνατο του πατέρα του Χαφέζ, αφού ο τελευταίος είχε συμπληρώσει περίπου τέσσερις δεκαετίες στην εξουσία, την οποία κατέλαβε με τρόπο πραξικοπηματικό.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana, απεβίωσε ο δημοσιογράφος Σουχέιλ Άλι, που εργαζόταν για το φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αντουνίγια». Σε ολόκληρο το 2012, 28 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε διάφορα σημεία στη Συρία.

Πέραν των μαχών στα ανατολικά περίχωρα της Δαμασκού, το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνει σήμερα λόγο για φονικές μάχες και στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, κοντά στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, αλλά και κοντά στη Χάμα, η οποία ανήκει στον κεντρικό τομέα.

Η αντιπολίτευση στο καθεστώς Άσαντ διοχέτευσε σήμερα στο διαδίκτυο φιλμ, άγνωστης προέλευσης, στο οποίο απεικονίζονται ακρωτηριασμένα αντρικά πτώματα, αγνώστου όμως ταυτότητας.

Κι οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μια στην άλλη την κατηγορία της τέλεσης βάρβαρων πράξεων, πιό «ένοχη» όμως ο ΟΗΕ κρίνει την κυβερνητική πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου