Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Διαδήλωση στη γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα κατά των πάτριοτ

toyrkia 767586663Πάνω από 150 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από την πρεσβεία της Γερμανίας στην Άγκυρα καταδικάζοντας την ανάπτυξη στην Τουρκία από το Βερολίνο συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ για την προστασία της χώρας από ενδεχόμενη συριακή απειλή, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι διαδηλωτές, γύρω από τους οποίους υπήρχε αστυνομική δύναμη, φώναζαν συνθήματα όπως "Γερμανία πάρε πίσω τους Πάτριοτ σου και φύγε", προτού διαλυθεί η ειρηνική αυτή διαδήλωση. Οι πρώτες συστοιχίες των γερμανικών και ολλανδικών Πάτριοτ έφτασαν χθες και σήμερα στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), στη νότια Τουρκία, για να αναπτυχθούν ως τις αρχές Φεβρουαρίου στη νοτιοανατολική Τουρκία, η οποία συνορεύει με την
Συρία.
Βάσει απόφασης του ΝΑΤΟ, η Γερμανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ προβλέπουν την ανάπτυξη στην Τουρκία δύο συστοιχιών Πάτριοτ και έως και 350 στρατιωτών έκαστη.
Και χθες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την άφιξη των πυραύλων αυτών στο Ισκεντερούν και στα Άδανα, στην νότια Τουρκία, πόλη στην οποία υπάρχει αεροπορική βάση όπου έχουν αναπτυχθεί στοιχεία του ΝΑΤΟ.
Πύραυλοι Πάτριοτ έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν άλλες δύο φορές στην Τουρκία. Το 1991, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου, και στη συνέχεια το 2003 κατά τον πόλεμο στο Ιράκ.
Η Άγκυρα ζήτησε ξανά στο ΝΑΤΟ την ανάπτυξη Πάτριοτ έπειτα από μια σειρά συριακών οβίδων οι οποίες έπεσαν σε τουρκικές τοποθεσίες που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Συρία στα τέλη του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου