Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Το πρόγραμμα θωράκισης των Εν. Δυνάμεων



Το μεσοπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα (ΕΜΠΑΕ) καθώς και τους βασικούς άξονες του Δεκαετούς Προγράμματος Εξοπλιστικών Στόχων, τα οποία είναι έτοιμο να αποφασίσει το Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ), που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία».

Το νέο ΕΜΠΑΕ, το οποίο θα υλοποιηθεί με διακρατικές συμφωνίες, που θα χειριστεί προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, και με αποπληρωμές που θα μεταφερθούν σε βάθος χρόνου, ο οποίος προσδιορίζεται από επτά έως 10 χρόνια, θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά ολοκληρωμένα προγράμματα οπλικών συστημάτων, τα οποία αναβαθμίζουν την αποτρεπτική ικανότητα και τις δυνατότητες των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρόγραμμα θα δίνει πρωτίστως έμφαση στην εξασφάλιση από τον καιρό της ειρήνης υψηλού βαθμού διαθεσιμότητας (υποστήριξη - συντήρηση -
ανακατασκευές - εκσυγχρονισμοί) των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και μέσων, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος, ώστε να παραμείνουν στο σημερινό αξιόμαχο επίπεδο οι Ενοπλες Δυνάμεις. Ταυτόχρονα θα προωθεί την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων και μέσων υψηλής τεχνολογίας, μεγάλης εμβέλειας και ακρίβειας, καθώς και την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων.

Οι προτεραιότητες
Τα σημαντικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δυνάμει μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα και των τριών Γενικών Επιτελείων, όπως αυτά αναμένεται να καταγραφούν στο μεσοπρόθεσμο ΕΜΠΑΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υλοποιηθούν όλα, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι τα εξής:

Ελληνικός Στρατός: Πρώτη προτεραιότητα για τον Ελληνικό Στρατό αποτελεί η απόκτηση 20 επιπλέον μεταφορικών ελικοπτέρων, συνολικού ύψους 805.000.000 ευρώ, λόγω και των προβλημάτων που παρουσιάζει το πρόγραμμα απόκτησης των ελικοπτέρων NH - 90. Επίσης ψηλά στις προτεραιότητες του νέου ΕΜΠΑΕ είναι η προμήθεια 291 ερπυστριοφόρων ΤΟΜΑ, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ. Ενα ακόμη πρόγραμμα που βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των στρατηγών είναι αυτό της απόκτησης νέων αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, συνολικού ύψους 100.000.000 ευρώ.

Πολεμική Αεροπορία: Τρία προγράμματα βρίσκονται στις κορυφαίες επιλογές των πτεράρχων της Πολεμικής Αεροπορίας. Το πρώτο αφορά την απόκτηση νέου μαχητικού αεροσκάφους τέταρτης γενιάς, αν και στα επίσημα έγγραφά τους αποφεύγουν πλέον τη χρήση του συγκεκριμένου όρου. Στα επόμενα χρόνια περίπου 130 μαχητικά αεροσκάφη από το δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας θα αποσυρθούν. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την απόκτηση ενός νέου μαχητικού. Φυσικά δεν πρόκειται να αποκτηθούν ισάριθμα αεροσκάφη με αυτά που θα αποσυρθούν, ωστόσο 40 αεροσκάφη προϋπολογισμού 2,46 δισ. ευρώ θεωρούνται απαραίτητα, αν και ο συγκεκριμένος αριθμός δεν είναι απαραίτητο να παραγγελθεί σε μία μόνο παραγγελία.

Το δεύτερο πρόγραμμα προτεραιότητας για τους πτεράρχους είναι η απόκτηση 45 αεροσκαφών προχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης, συνολικού προϋπολογισμού 900.000.000 ευρώ, το οποίο θα είναι και ελαφρύ μαχητικό καλύπτοντας κάποια κενά, κυρίως σε ρόλους εγγύς υποστήριξης (CAS), που αναμένεται να παρουσιαστούν μετά την απόσυρση των A - 7 Corsair.

Ψηλά, τέλος, στις προτεραιότητες είναι και η απόκτηση 15 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης (SAR), συνολικού κόστους 230.000.000 ευρώ.

Πολεμικό Ναυτικό: Στην απόκτηση τουλάχιστον τεσσάρων, με «οψιόν» δύο ακόμη, νέων υπερσύγχρονων φρεγατών στρέφουν το βασικό τους ενδιαφέρον οι ναύαρχοι του Πολεμικού Ναυτικού. Η νέα φρεγάτα αναμένεται να διαθέτει προηγμένο σύστημα αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής προστασίας περιοχής, καθώς και οπλικά συστήματα προσβολής χερσαίων στόχων, όχι μόνο κοντά στις ακτές, αλλά και σε μεγάλο βάθος στην εχθρική ενδοχώρα. Το κόστος πρόκτησης αναμένεται να ανέλθει στα 2,2 δισ. ευρώ.

Πιο χαμηλά στις προτεραιότητες του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται η απόκτηση πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (250.000.000 ευρώ), ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών MEKO (200.000.000 ευρώ), η πρόσκτηση πέντε μεταχειρισμένων ναρκοθηρευτικών (200.000.000 ευρώ), καθώς και η πρόσκτηση δύο ταχέων περιπολικών κατευθυνόμενων βλημάτων (300.000.000 ευρώ).

Να σημειωθεί, τέλος, ότι μέσα στις πρώτες 15 προτεραιότητες του ΕΜΠΑΕ αναμένεται να βρεθούν και δύο προγράμματα του ΓΕΕΘΑ: Αυτό της ανάπτυξης συστήματος επικοινωνιών Ενόπλων Δυνάμεων (161.000.000 ευρώ) καθώς και της συμμετοχής της χώρας μας στην κοινοπραξία BOC - HELIOS (120.000.000 ευρώ).


Βασίλης Θασίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου