Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Φως στο βάθος του τούνελ για τον ελληνικό τουρισμό



Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρούν η αποκατάσταση της θετικής εικόνας του ελληνικού τουρισμού και η χάραξη ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης μακράς πνοής, με το οποίο θα αξιοποιούνται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, θα εμπλουτίζεται το τουριστικό προϊόν και θα αναβαθμίζεται το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών, από την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.

Ηδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα πρώτα μηνύματα από τις προκρατήσεις για το 2013 είναι άκρως ενθαρρυντικά. Από δυο πολύ σημαντικές για την Ελλάδα τουριστικές αγορές, όπως είναι αυτές της Γερμανίας και της Αγγλίας, οι προκρατήσεις είναι αυξημένες από 20%-35%, ενώ θετική
είναι και η τάση που δημιουργείται και από χώρες όπως είναι η Γαλλία.

Αλλωστε, οι τομείς στους οποίους η χώρα μπορεί να βασιστεί, ώστε άμεσα να υπάρξει απτό αποτέλεσμα, προς το παρόν είναι απολύτως συγκεκριμένοι. Αιχμή του δόρατος -αν μη τι άλλο- ο τουρισμός. Η κυβέρνηση έδειξε από την αρχή την προσήλωσή της στην παραδοσιακή ελληνική «βαριά βιομηχανία», με την επανασύσταση του εν λόγω υπουργείου. Η ηγεσία του από την πρώτη στιγμή έπιασε τον «ταύρο από τα κέρατα» και παρά τα προβλήματα που προέκυψαν τόσο με την απομάκρυνση του τέως πλέον γενικού γραμματέα Νίκου Καραχάλιου όσο και με την υπόθεση της περασμένης Δευτέρας στον ΕΟΤ, συναισθανόμενη το μέγεθος της ευθύνης, αλλά και τις δυσκολίες του εγχειρήματος, κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες που είχε γνωρίσει η χώρα στη μεταπολεμική της ιστορία, καταβάλλει κάθε προσπάθεια για μια νέα αρχή.

Το στοίχημα

Η Ολγα Κεφαλογιάννη έδειξε αποφασισμένη από το πρώτο δευτερόλεπτο που πάτησε το πόδι της στο κτίριο της οδού Αμαλίας να φέρει σε πέρας ένα έργο εθνικό, έργο από το οποίο εκείνοι που γνωρίζουν προσδοκούν πολλά οφέλη. Γι’ αυτό και οι ευθύνες για το τελικό αποτέλεσμα, για το προϊόν που θα παρουσιαστεί ώστε η χώρα να ξαναγίνει πόλος έλξης είναι αυξημένες. Ο τουρισμός, όπως τόνισε σε πρόσφατη ομιλία της η υπουργός, «ενσωματώνει τις αξίες του παρελθόντος, υπογραμμίζει τη θέληση του παρόντος και προβάλλει τη δύναμη του μέλλοντος». Ο τουρισμός σε συνδυασμό με την ιστορία του τόπου είναι το σκαλοπάτι που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη, είναι εθνική υπόθεση, υπόθεση όλων των Ελλήνων.

Το στοίχημα ήταν εξαρχής μεγάλο. Πολλοί θεώρησαν το βάρος δυσανάλογο για τις πλάτες μιας νεαρής πολιτικού, η οποία σε κάθε περίπτωση θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Από το πρώτο κιόλας ταξίδι, όμως, στο Λονδίνο, το οποίο -όπως και όλα τα άλλα- έγινε χωρίς φανφάρες, φάνηκε ότι η κατάσταση για την Ελλάδα άλλαζε. Η βρετανική αγορά, που είχε πραγματικά νεκρώσει, έδειξε και πάλι ενδιαφέρον όταν άκουσε για τα σχέδια που έμπαιναν σε εφαρμογή. Φυσικά υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν εκείνοι που μεμψιμοιρούν, που ψάχνουν να βρουν στη «μύγα ξίγκι», που βλέπουν πάντα γύρω τους φαντάσματα. Γράφτηκαν κι ακούστηκαν πολλά. Αδικα πράγματα που δεν πτόησαν την ηγεσία του υπουργείου. Αθόρυβα, με το λιγότερο δυνατόν κόστος, με σύστημα και μέθοδο η υπουργός με το επιτελείο της εκπόνησε τουριστική στρατηγική που πλέον αρχίζει να αποδίδει. Και θεωρείται απολύτως βέβαιον ότι πολύ σύντομα ο ελληνικός τουρισμός θα προσελκύσει σοβαρές επενδύσεις στη χώρα ώστε να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας, ώστε να δρέψουμε τους πρώτους καρπούς μιας μεγάλης προσπάθειας.

Οι μέχρι σήμερα κινήσεις της Ολγας Κεφαλογιάννη ήταν απολύτως στοχευμένες. Καταρχάς να περάσει το υπουργείο εικόνα της χώρας προς τα έξω στην ψηφιακή εποχή. Να ανοίξει πραγματικά την πόρτα στο μέλλον. Ολες οι κινήσεις γίνονταν χωρίς ιδιαίτερη επικοινωνιακή επισήμανση. Σε ελάχιστα από όσα έχουν προγραμματιστεί δόθηκε μικρή και πάλι δημοσιότητα. Η σθεναρή, αγωνιώδης προσπάθεια για εξωστρέφεια, για να αλλάξει η εικόνα της χώρας, να βγούμε από τη μουντή ατμόσφαιρα στην οποία εμείς μόνοι εγκλωβίσαμε εαυτούς, έγινε χωρίς πολλά λόγια. Η προεργασία από το πρώτο εικοσιτετράωρο της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από την τρικομματική κυβέρνηση θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε σημαντική τουριστική άνοδο το 2013.

Ενα απλό χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι μία επίσκεψη στο Αμπού Ντάμπι προλείανε το έδαφος ώστε η μεγάλη αεροπορική εταιρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Emirates να πάρει την απόφαση να αρχίσει απευθείας πτήσεις Αθήνα-Νέα Υόρκη. Και αυτό μόνον το γεγονός ανοίγει νέους ορίζοντες για τη χώρα. Σε συνδυασμό με την άρση του καμποτάζ, που δίνει νέες προοπτικές στην κρουαζιέρα κι αναβαθμίζει όχι μόνον το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και πολλά άλλα που βρέθηκαν για χρόνια στα αζήτητα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα δεδομένα του παιχνιδιού επανατοποθετούνται σε άλλη πολύ πιο στέρεη βάση.

Το κλίμα αλλάζει στις περισσότερες μεγάλες αγορές που βλέπουν προοπτικές

Σε πολλές από τις καθιερωμένες μεγάλες αγορές το κλίμα έχει αλλάξει. Τα χαμόγελα έχουν επιστρέψει και στις τάξεις της ομογένειας στην Αμερική και όχι μόνον, που ήταν παραμελημένη. Γίνονται συντονισμένες προσπάθειες ώστε να εκσυγχρονιστεί η Ελλάδα σε όλους τους τομείς και να καταδειχτεί ότι τουρισμός δεν είναι μόνον τα νησιά, η θάλασσα και ο ήλιος αλλά και απομακρυσμένες περιοχές, πανέμορφες περιοχές που με ειδικά κίνητρα και νομοθετικές παρεμβάσεις θα μπορέσουν να προσφέρουν στην ανάπτυξη, με δράσεις ανάδειξης τοπικών στοιχείων, αξιοποίησης παραδοσιακών κτιρίων ή οικισμών. Στόχος είναι να εισαχθούν και στη χώρα όλα τα νέα τουριστικά προϊόντα που έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό, όπως τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, για παράδειγμα. Να υπάρξουν επενδύσεις ώστε να μετατραπούν χαρακτηρισμένα παραδοσιακά ή διατηρητέα κτίρια σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Ενας από τους πρώτους στόχος, για όλους τους Ελληνες θα πρέπει να είναι η πλήρης αλλαγή της εικόνας της πρωτεύουσας και της Αττικής γενικότερα. Με την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, με τη δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου, τη Λυρική Σκηνή, την Εθνική Βιβλιοθήκη και το Οικολογικό Πάρκο ο πολιτισμός της Αττικής επιστρέφει στη θάλασσα, δίνοντας ζωή σε μία εγκαταλειμμένη εγκατάσταση. Και με τον τρόπο αυτό θα μπουν τα θεμέλια ώστε να γίνει η χώρα τόπος και συνεδριακού τουρισμού, καθώς εδώ γεννήθηκε και αυτό το είδος με τις περίφημες Αμφικτιονίες των αρχαίων Ελλήνων.

Αμεσα θα υλοποιηθούν επίσης επενδυτικά σχέδια στον πράσινο τουρισμό, στον εναλλακτικό τουρισμό ειδικά για νέους. Θα γίνουν αναπλάσεις ιστορικών τοποθεσιών και οικημάτων όπως το ανάκτορο του Αχίλλειου στην Κέρκυρα, η οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα των Χανίων, το πάρκο οικοανάπτυξης της λίμνης Καϊάφα, το σπήλαιο του Διρού, που σχεδόν είχε εγκαταλειφθεί, το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Σάμου.

Στο πρόγραμμα έχει μπει επίσης ο εκσυγχρονισμός των αναβατήρων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού και όχι μόνον διότι στόχος επίσης είναι η Ελλάδα να είναι τουριστικός προορισμός για δώδεκα μήνες τον χρόνο. Από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους θα επιδιωχθεί η προσέλκυση νέων επενδυτών. Στόχος είναι ιδιώτες σε συνδυασμό με την πολιτεία να δημιουργήσουν ένα νέο περιβάλλον που θα ανοίξει το μέλλον για τη γενιά αυτή και τις επόμενες που θα έρθουν.


Μακάριος Β. Λαζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου