Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Παγωνιά, βροχές και χιόνια - Σε επιφυλακή ο Εβρος

Παγωνιά, βροχές και χιόνια - Σε επιφυλακή ο Εβρος

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες στο νομό Έβρου, εξαιτίας υπερχείλισης των φραγμάτων της γειτονικής Βουλγαρίας. Οι συνεχιζόμενες και έντονες βροχοπτώσεις, που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία, την Βουλγαρία και την περιοχή του Έβρου, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της στάθμης των παραποτάμων και των χειμάρρων που χύνονται στον ποταμό Έβρο.
Όπως τόνισε στην EgnatiaPost ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Κωνσταντίνος Κοκκολάκης, παρατηρούνται τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα, χωρίς προς το παρόν να απειλούνται οικισμοί. «Το ευχάριστο είναι ότι όλη την εβδομάδα που ακολουθεί η Βουλγαρία θα έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και αυτό σημαίνει ότι θα παγώσουν και τα νερά», σημείωσε ο κ. Κοκκολάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις περιοχές αρμοδιότητάς του εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν μέχρι το πρωί της Κυριακής, οπότε αναμένεται να χιονίσει ακόμα και στις ορεινές
περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.
Εν τω μεταξύ, προβλήματα με τη χιονόπτωση αλλά και τη βροχή δημιουργήθηκαν και στους άλλους δυο νομούς της Θράκης. Στην Παναγία Καλαμού Ξάνθης υπήρξε κατολίσθηση, εξαιτίας της νεροποντής, ενώ στην Κομοτηνή το χιόνι ανέβαλε τον αγώνα Πανθρακικός-Ολυμπιακός.
Στη Δυτική Μακεδονία, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεχτικοί στον επαρχιακό δρόμο Καστοριάς-Φλώρινας,στο ύψος του Βιτσίου, αφού το χιόνι ξεπέρασε τα πέντε μέτρα. Tην ίδια ώρα, στην Θεσπρωτία, προβλήματα στις καλλιέργειες και την κυκλοφορία δημιουργεί η υπερχείλιση του ποταμού Λούρου, καθώς τόνοι νερού κατεβαίνουν από τα γύρω βουνά.

Χιόνι στη Θεσσαλονίκη;
Με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά και νότια, αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, θα συνεχιστεί ο καιρός τις επόμενες μέρες. 
Την Κυριακή αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Στα πεδινά αναμένονται βροχές και χιονόνερο, ενώ χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση (στα βόρεια θα κυμανθεί από -3 έως 8 βαθμούς, στα κεντρικά από -2 έως 11 βαθμούς και στα νησιά από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου). 
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται την Κυριακή νεφώσεις, με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά τους 6 βαθμούς Κελσίου, ενώ υπάρχει περίπτωση να χιονίσει. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέχρι 3 μποφόρ.
Εν τω μεταξύ, σε ετοιμότητα βρίσκονται οι κρατικές υπηρεσίες έπειτα από ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί: να αποφύγουν τις μετακινήσεις, και ειδικά τις ακτές και γέφυρες σε ρέματα και χείμαρρους, να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο.
 http://egnatiapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου