Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ηγέτης ισλαμιστικής οργάνωσης ήταν άνθρωπος των Γερμανών

 
Ο ηγέτης της Ανσάρ Ντιν, της ισλαμικής οργάνωσης που δρα στο βόρειο Μαλί και συνδέεται με την Αλ Κάιντα, έχαιρε παλαιότερα της εμπιστοσύνης της γερμανικής κυβέρνησης και μάλιστα μεσολάβησε για την απελευθέρωση Γερμανών ομήρων το 2003, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ.
Το 2003 το Βερολίνο ζήτησε από τον Ιγιάντ Αγκ Γάλι, ηγετικό στέλεχος των αυτονομιστών Τουαρέγκ, να διαπραγματευτί με τους Αλγερινούς απαγωγείς την απελευθέρωση 14 τουριστών που είχαν απαχθεί στη Σαχάρα. Μεταξύ των ομήρων ήταν και 9 Γερμανοί. Αργότερα η γερμανική κυβέρνηση
κατέβαλε λύτρα ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Αγκ Γάλι ήταν "ο άνθρωπός μας", σύμφωνα με πρώην υψηλόβαθμο Γερμανό αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το περιοδικό. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Η Γαλλία έχει αναπτύξει χερσαία στρατεύματα στο Μαλί και η πολεμική αεροπορία της βομβαρδίζει βάσεις και προπύργια των ισλαμιστών για να σταματήσει την προέλασή τους. Το Σπίγκελ, επικαλούμενο τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND) ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Μαλί ήλπιζε να διαπραγματευτεί με τους ισλαμιστές μέσω του Αγκ Γάλι αλλά οι προσπάθειές της έληξαν με την προώθηση των ανταρτών προς το νότο, γεγονός που οδήγησε στη γαλλική επέμβαση.
Το Βερολίνο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει στρατιώτες στο Μαλί, όμως προσέφερε δύο μεταγωγικά αεροσκάφη και ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα συμμετάσχει στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ειδικούς που θα αναλάβουν να εκπαιδεύσουν τους Μαλινέζους στρατιώτες.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου