Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Ημέρα κρίσης για το Δημόσιο



Με αγωνία και προβληματισμό αναμένει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις σημερινές αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που θα κρίνουν τις προσφυγές συνολικά 40 εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τους δήμους Αιγάλεω, Αγίων Αναργύρων - Καματερού και Χαϊδαρίου, οι οποίοι ζητούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους και να μην τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Την ίδια στιγμή, το ενδέκατο μπλόκο στη διαθεσιμότητα αποφάσισε αργά το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής το Πρωτοδικείο Ηρακλείου Κρήτης. Με προσωρινή διαταγή του, το
δικαστήριο απαγορεύει να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι εννέα εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανάπτυξης (ΔΕΠΤΑΗ) και οι 17 του Δήμου Ηρακλείου έως τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, που ορίστηκε για τις 8 Φεβρουαρίου 2013.

Μοναδικός μάρτυρας υπεράσπισης ο δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης Γιάννης Κουράκης, που στην κατάθεσή του τόνισε την αναγκαιότητα παρουσίας των εργαζομένων για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου.

Ο δήμαρχος επισήμανε ακόμη στους δικαστές ότι ο Δήμος Ηρακλείου έχει και συντονιστικό ρόλο ως πρωτεύουσα του νομού, εξυπηρετώντας σχεδόν το σύνολο των δήμων σε ορισμένες λειτουργίες και υπηρεσίες, και ανέφερε ως παράδειγμα τα κοινωνικά επιδόματα. «Δεν μπορεί μετά τις οριζόντιες περικοπές στους μισθούς να υπάρχουν και οριζόντιες περικοπές ανθρώπων. Αυτό είναι αδιανόητο την ώρα που έχουμε επισημάνει με έγγραφό μας στο υπουργείο 36 λειτουργικά κενά και ζητούμε άλλους 10 υπαλλήλους προκειμένου να καλύψουμε κάποια από αυτά».

Κινητικότητα

Εν τω μεταξύ μετά τη σύσταση και του Τριμελούς Συμβουλίου Αξιολόγησης, το οποίο μέσα στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους θα αποφασίσει τις μετατάξεις (κινητικότητα) των 2.500 υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα -με τα κενά στους φορείς του Δημοσίου να αγγίζουν τις 7.500 θέσεις- μέσω της αξιολόγησης των εργαζομένων εντός του 2013, αναμένεται να αποχωρήσουν περίπου 25.000, που δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις. Αυτό θα γίνει έπειτα από εξετάσεις μέσω γραπτού τεστ, όπως έγραψε, χθες και η «κυριακάτικη δημοκρατία».

Το γραπτό τεστ, στο οποίο θα υποβληθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο (πανεπιστημιακής, τεχνολογικής, δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης), θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ και θα απλοποιηθεί στο πρότυπο του τεστ δεξιοτήτων που είχε διοργανώσει η ανεξάρτητη αρχή το 2008.

Κριτήρια

Η αξιολόγηση του προσωπικού θα πραγματοποιηθεί με τη βαθμολόγηση κριτηρίων, τα οποία είναι: Οι σπουδές, στις οποίες θα υπολογίζονται και τα πτυχία που διαθέτει και δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο εργασίας. Η επιμόρφωση που έχει λάβει ο υπάλληλος με τη συμμετοχή του σε σεμινάρια ή εκπαιδευτικά προγράμματα. Η εμπειρία που διαθέτει από προηγούμενη προϋπηρεσία. Στη συγκεκριμένη κατηγορία θα συνυπολογίζεται και η εμπειρία που τυχόν διαθέτει από τον ιδιωτικό τομέα. Η γνώση ξένων γλωσσών. Ο ατομικός φάκελος του υπαλλήλου. Αρνητικά θα κριθεί κάποιος που έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πειθαρχικό αδίκημα ή καταγράφεται στον φάκελό του ότι απέχει αδικαιολόγητα από τη θέση του για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Μακάριος Β. Λαζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου