Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Τρίγωνα, κάλαντα, σφυροδρέπανα



Προσοχή, προσοχή! Η παραλλαγή των καλάντων δεν είναι δημιούργημα της φαντασίας του υπογράφοντος το παρόν. Είναι αυτό ακριβώς που άκουσε η Αλέκα Παπαρήγα στο Σπίτι του Λαού από μαθητές και έχει ως ακολούθως:

«Καλήν ημέρα εργατιά / Κι αν είναι ο ορισμός σας / Χρόνια πολλά αγωνιστικά / Να μπω στο σπιτικό σας. Κάνανε συγκυβέρνηση / Και πάνε χέρι χέρι / Τα αστικά τα κόμματα / Με σύμμαχο Κουβέλη.
Χρυσή Αυγή είναι ναζί / Το σύστημα στηρίζουν / Μαζί με το κεφάλαιο / θέλουν να σε τσακίζουν.
Χαράτσια στέλνουν στους φτωχούς / Και τέλη η εφορία / Μειώνουν κι άλλο τους μισθούς / Για την
πλουτοκρατία.
Αυτή 'ναι η εκμετάλλευση / Που ζούμε κάθε μέρα / Γι' αυτό τον καπιταλισμό / Πρέπει να κάνεις πέρα.
Μ' αριστερή κυβέρνηση / Του ΣΥΡΙΖΑ απάτη / Θέλουνε να στηρίξουνε / Τον κεφαλαιοκράτη.
Γι' αυτό φοβούνται τον λαό / Μη γράψει ιστορία / Με αγώνες ταξικούς / Σαν τη Χαλυβουργία.
Με εξουσία λαϊκή / Διέξοδο να δώσεις / Να φύγουμε απ' την Ενωση / Το χρέος μην πληρώσεις».

iPhone

Η κατάληξη της στιχοπλοκής, φυσικά, είναι η αναμενόμενη. Αφού οι μαθητές που έγραψαν τους στίχους (υποθέτουμε υπό την άγρυπνη εποπτεία της μαρξικής γερουσίας που διαχειρίζεται την κομματική προπαγάνδα) και καντίλιασαν δεόντως τα λοιπά κόμματα του Κοινοβουλίου, έριξαν το παρασύνθημα: «Στο ΚΚΕ να στηριχτείς / Το κόμμα σου, εργάτη / Αλλο μην τους ανέχεσαι / Και γύρνα τους την πλάτη».

Από δραματουργικής απόψεως, η σύλληψις είναι άψογη. Τα αστικά κόμματα πάνε χέρι χέρι με Κουβέλη. Η Χρυσή Αυγή είναι ναζί. Ο ΣΥΡΙΖΑ απάτη. Τι να κάνεις εσύ, ο ανυποψίαστος ακροατής; Πού να απευθυνθείς; Στο ΚΚΕ! Το κόμμα του (απολυμένου) εργάτη. Τη νοσταλγική σύναξη χρυσών στιγμών της ανθρωπότητας, όπως η Κα Γκε Μπε, η Στάζι, ο Στάλιν, ο Μπρέζνιεφ και η Γκουλάγκ, η υπηρεσία που επόπτευε τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στην αείμνηστη ΕΣΣΔ.

Η Αλέκα Παπαρήγα, γευόμενη την προαναφερθείσα συνταγή των καλάντων (ομοιοκαταληξία που θυμίζει ποιήματα σε ημερολόγιο με πολιτική σος αλά σοβιέτα) έδειχνε να είναι λίαν ενθουσιασμένη. Λες και περιεργαζόταν την τελευταία βερσιόν του αγαπημένου της iPhone (φορτωμένου με εντυπωσιακές εφαρμογές).

Με το καλό και στη Γιουροβίζιον!


Παναγιώτης Λιάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου