Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Λουτρό αίματος στην τελική επιχείρηση στην Αλγερία

 
Σε τελική επιχείρηση εκκαθάρισης της μονάδας στον Ιν Αμένας προχώρησαν το Σάββατο οι ειδικές δυνάμεις της Αλγερίας, με απολογισμό 18 νεκρούς, επτά ομήρους και άλλους έντεκα ενόπλους ισλαμιστές, αναφέρουν πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.
Οι Αρχές εκτιμούν ότι οι όμηροι εκτελέστηκαν για αντίποινα, την ώρα που προσπαθούσε να τους απελευθερώσει ο στρατός.
Από την έναρξη του περιστατικού ομηρίας, 19 εργαζόμενοι και 29 ένοπλοι έχουν χάσει τη ζωή τους αλλά δεκάδων άλλων εργαζομένων τα ίχνη αγνοούνται πράγμα που ίσως αυξήσει τον τελικό απολογισμό.
Από τους εργαζόμενους, 3 Αλγερινοί εργαζόμενοι και 100 από τους 132 ξένους έχουν απελευθερωθεί είτε από τους δράστες είτε από το στρατό.
Σε κάθε περίπτωση, οι λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συνέβη παραμένουν σκοτεινές όπως και γιατί
η επιχείρηση των αλγερινών δυνάμεων κατέληξε σε αποτυχία, με δεδομένο των αριθμό των νεκρών ομήρων.
Καθώς δεν υπάρχουν ξένοι δημοσιογράφοι, οι διαρροές των αλγερινών Αρχών δίνουν μια αρκετά συγκεχυμένη εικόνα με μεγάλη ασάφεια ως προς το τί πραγματικά συμβαίνει.
Στην επιχείρηση του Σαββάτου απελευθερώθηκαν 16 ξένοι όμηροι, ανάμεσά τους δυο Αμερικανοί, δυο Γερμανοί και ένας Πορτογάλος. Δεν έγινε εξαρχής γνωστό ποιας εθνικότητας είναι οι υπόλοιποι.
Ο επικεφαλής των ενόπλων, Αμπντουλ Ραχμάν αλ-Νιγκερί, φέρεται ακόμη να είχε πει στην κυβέρνηση ότι έχει την επιλογή είτε να διαπραγματευτεί μαζί του (κάτι που η κυβέρνηση είχε απορρίψει εξαρχής) είτε να αφήσει τους ομήρους να πεθάνουν.
Από την πλευρά της, η Βρετανία δηλώνει ότι, αν και οι περισσότεροι πολίτες της που κρατούνταν είναι τώρα ασφαλείς, άγνωστη παραμένει η τύχη ή βρίσκονται σε κίνδυνο «λιγότεροι από 10», όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κακά νέα», τόνισε ο Χέιγκ λέγοντας ότι καθ'οδόν προς την εγκατάσταση βρίσκεται ο πρέσβης στην Αλγερία.
Σε μια άλλη πληροφορία, οι ειδικές δυνάμεις εντόπισαν μέσα στην εγκατάσταση 15 καμένα πτώματα, ανέφερε στα πρακτορεία πηγή με γνώση των επιχειρήσεων, χωρίς να γίνει γνωστό για το αν είναι όμηροι ή ένοπλοι ή κάτω από ποιες συνθήκες έχασαν τη ζωή τους.
Μέσα στην εγκατάσταση βρέθηκαν ακόμη νάρκες που είχαν τοποθετήσει οι ισλαμιστές και τις οποίες άρχισε να εκκαθαρίζει ο στρατός.
 news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου