Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Φόβοι για στρατιωτικό πραξικόμημα στο Πακιστάν


Συγκρούσεις ξέσπασαν στο κέντρο του Ισλαμαμπάντ ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις αστυνομικές δυνάμεις λίγες ώρες μετά την άφιξη θρησκευτικού ηγέτη μαζί με χιλιάδες υποστηρικτές του από τη Λαχόρη, του Ταχίρ ουλ-Κάντρι, ο οποίος ζητεί την διάλυση του Κοινοβουλίου.
Το πλήθος άρχισε να συγκεντρώνεται από χθες στο κέντρο του Ισλαμαμπάντ έπειτα από πρόσκληση του πακιστανο-καναδού ιερωμένου, ο οποίος επέστρεψε τον Δεκέμβριο από το Τορόντο, έπειτα από χρόνια εξορίας στον Καναδά, και ο οποίος καλεί σε "ειρηνική επανάσταση" για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της ανικανότητας της εξουσίας και για τον εκδημορκαιτσμό της χώρας.
Ο Ταχίρ ουλ-Κάντρι έφθασε χθες το μεσημέρι στο Ισλαμαμπάντ και απηύθυνε τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση για τη διάλυση της ομοσπονδιακής βουλής και των τοπικών κοινοβουλίων, το οποίο
εκπνέει στις 11:00 τοπική ώρα.
Οι πακιστανικές αρχές κατηγορούν τον Ταχίρ ουλ-Κάντρι ότι επιδιώκει τη ματαίωση των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τα μέσα του Μαΐου, καθώς στα μέσα του Μαρτίου λήγει η πενταετής θητεία της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, υπηρεσιακή κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων μετά τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την παραίτηση της κυβέρνησης, μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.
Ο ίδιος δηλώνει ότι ο στρατός και η δικαστική εξουσία θα πρέπει να αναλάβουν τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία θα επιφορτισθεί με τη διενέργεια των εκλογών.
Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον του πλήθους των διαδηλωτών που κατευθυνόταν προς το κοινοβούλιο, και σύμφωνα με δημοσιογράφους ακούστηκαν πυρά, ενώ ελικόπτερα του στρατού πετούσαν επάνω από τον χώρο.
Εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε ότι το πλήθος των διαδηλωτών αυξάνεται. "Είναι περί τους 25.000 μπροστά από το Κοινοβούλιο", είπε.
Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και πυροβόλησαν κατά της αστυνομίας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στην τηλεόραση, επιρρίπτοντας στον Ταχίρ ουλ-Κάντρι την ευθύνη για την παράλυση της πακιστανικής πρωτεύουσας, όπου πολλά καταστήματα και σχολεία παρέμειναν κλειστά.
Η διαδήλωση είναι η μεγαλύτερη που οργανώνεται από την αντιπολίτευση στο Ισλαμαμπάντ μετά την ανάληψη της εξουσίας από το Κόμμα του Πακιστανικού Λαού του Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, που διαδέχθηκε το στρατιωτικό καθεστώς του Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος αναγκάσθηκε σε παραίτηση μετά από σειρά διαδηλώσεων.
Ο Ταχίρ ουλ-Κάντρι, μετριοπαθής και ιδρυτής της οργάνωσης Μινχάζ ουλ-Κουράν (Ο Δρόμος του Κορανίου), που δραστηριοποιείται στο Πακιστάν και το εξωτερικό, επιδιώκει την οργάνωση κινητοποιήσεων αντίστοιχων με τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου που είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

Εν τω μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν ζήτησε τη σύλληψη του πρωθυπουργού Ράτζα Περβέζ Ασράφ σε σχέση με την υπόθεση διαφθοράς την εποχή της θητείας του ως υπουργού Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα, γεγονός που αναμένεται να βυθίσει τη χώρα εκ νέου σε πολιτική αστάθεια.
 ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου