Με την αυγή του 2013, η Μόσχα θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι η περιοχή όπου θα γίνουν οι ναυτικές ασκήσεις έχουν για την ίδια ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον σε όσα εξελίσσονται. Αυτό έχει να κάνει και με τις εξελίξεις στη Συρία, και με τον υπο διαμόρφωση ενεργειακό χάρτη στο χώρο των δύο θαλασσών όπου και τα γυμνάσια και πολλά άλλα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι στην επίσημη αναφορά του υπουργείου γίνεται λόγος για γυμνάσια το μέγεθος των οποίων είναι πρωτοφανές τις τελευταίες δεκαετίες.

Δεκάδες καράβια απο τους στόλους της Βαλτικής, της Βόρειας, της Μαύρης θάλασσας και του
Ειρηνικού θα συντονίσουν τις ενέργειες και την ισχύ τους έτσι ώστε να δοκιμάσουν να αντιπαρατεθούν σε κινδύνους τρομοκρατικούς, πειρατικούς. . .

Στους δύο αυτούς τομείς πολύ μικρότερες αρμάδες τα κατάφεραν περίφημα τα προηγούμενα χρόνια. Ετσι τώρα η ρωσική ναυτική ηγεσία επιχειρεί να διαπιστώσει και που αλλού μπορεί και θα χρειαστεί  να χρησιμοποιήσει την ισχύ του ναυτικού της. Αν και στο άμεσο μέλλον έχει ληφθεί απόφαση για ενίσχυση του στόλου της Απω Ανατολής( Ειρηνικού) με νέας γενιάς καράβια, άρα εκεί προβλέπεται σύντομα το θέατρο των εξελίξεων για τα συμφέροντα της Ρωσίας, ωστόσο, τα γυμνάσια, προς το παρόν θα γίνουν στον άξονα Μαύρη θάλασσα-Μεσόγειος, με επίκεντρο την Ανατολική πλευρά αυτής.

Την παραμονή των Χριστουγέννων είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε, στον Πειραιά, το εντυπωσιακό θωρηκτό, αντιτορπιλικό "Μοσκβά" το οποίο με το συνοδευτικό " Σμετλίβιι" ήταν αγκυροβολιμένα για λίγες μέρες. Η εντύπωση που αποκομίζει κανείς απο μια επίσκεψη σε τέτοιου επιπέδου πολεμικά πλοία είναι δυνατή. Οχι μόνο γιατί ακούς ότι τα ραντάρ καλύπτουν όλη τη. . . Μεσόγειο, όχι μόνο γιατί φέρει πάνω του 64 συστοιχίες των γνωστών στην Ελλάδα και την Κύπρο, αντιπυραυλικών συστημάτων Σ-300, ούτε, ίσως, γιατί είναι το ίδιο θωρηκτό, με άλλη-τότε- ονομασία, το οποίο κλήθηκε να φιλοξενήσει πάνω του τη συνάντηση κορυφής Γκορμπατσόφ-Μπούς, το 1989, στα ανοικτά της Μάλτας.

Αλλά κυρίως διότι σε συνδυασμό με τους άλλους ναυτικούς σχηματισμούς της Ρωσίας, ήδη αρκετές βδομάδες τώρα και άλλες τόσες στη συνέχεια δίνουν το τόνο στην ευρύτερη περιοχή μας. Ο παράγων της ασφάλειας στη σύγχρονη εποχή εξακολουθεί να στηρίζεται πάνω. . . στα όπλα. Με αυτά άλλοι επιβάλλουν "δημοκρατία", αφού πριν οι ίδιοι έχουν προκαλέσει χάος, για να έρθουν στη συνέχεια να τεθούν επικεφαλής της διαδικασίας. . . ασφάλειας!

Η Μόσχα το έζησε αυτό πολλές φορές, το πιο πρόσφατο επισόδιο ήταν ο τυχοδιωκτισμός του Σαακασβίλι στη Νότια Οσετία τον Αύγουστο 2008, ο ρόλος της Ουάσιγκτον και η φαρισαική "υστερία" της Ε. Ε. Απο τότε στη Ρωσία έπαψαν να έχουν αυταπάτες για τις επιδιώξεις της Ουάσιγκτον και τις καθε φορά λεκτικές υποσχέσεις περί εκτίμησης των ρωσικών συμφερόντων, στον Καύκασο, την Αν. Ευρώπη, τα Βαλκάνια κ. α.

Τα γυμνάσια μέσα στο μήνα στη Μεσόγειο, δεν έχουν στόχο την όποια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, απλά πιστοποιούν ότι το Κρεμλίνο στην ευρύτερη αυτή περιοχή και συμφέροντα έχει και δυνάμεις να στηρίξουν τα συμφέροντα αυτά. Ο καθένας ας το πάρει υπ΄όψιν του.