Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Άιγυπτος: Αιματοκυλίστηκε η δεύτερη επέτειος της Αραβικής Άνοιξης "Νέα επανάσταση" ζητούν οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές

Άιγυπτος: Αιματοκυλίστηκε η δεύτερη επέτειος  της Αραβικής Άνοιξης
Με αίμα βάφτηκαν οι σημερινές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο, με αφορμή τη δεύτερη επέτειο της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.
Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από πυροβολισμούς στο Σουέζ , ενώ άλλος ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Στο Σουέζ έγαν άγρια επεισόδια όταν διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον της έδρας της τοπικής κυβέρνησης και η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα.
Πριν δύο χρόνια, από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου άρχισε η λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ και έφερε στην εξουσία τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τον Μοχάμεντ Μόρσι. Σήμερα,μετά την προσευχή της Παρασκευής, η ίδια πλατεία γέμισε ασφυκτικά από χιλιάδες
αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές που ζητούν την πτώση του Αιγυπτίου προέδρου, υποστηρίζοντας ότι πρόδωσε την επανάσταση.
Οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε βίαιες συγκρούσεις με τους πολίτες να πετούν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις και αυτές να απαντούν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Η ένταση συνεχίζεται καθώς ένα μεγάλο πλήθος πολιόρκησε το κτίριο της Κρατικής τηλεόρασης και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην πλατεία Ταχρίρ για αν ενωθεί με τους υπόλοιπους διαδηλωτές, που σκοπεύουν να ξενυχτήσουν στην πλατεία-σύμβολο της ελευθερίας της Αιγύπτου.
Αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν και σε άλλες Αιγυπτιακές πόλεις, όπως στην Αλεξάνδρεια, όπου και εκεί σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας που είχαν ακροβολιστεί γύρω από κυβερνητικά κτίρια. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από καμμένα ελαστικά και δακρυγόνα ενώ, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν από σκάγια αεροβόλου όπλου.
Στην πόλη Ισμαϊλίγια, νεαροί διαδηλωτές, αντίπαλοι του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, πυρπόλησαν τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος .
 Οι διαδηλωτές ζητούν "νέα επανάσταση", θέλουν "να οριστικοποιήσουν τους στόχους της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου" του 2011 και κατηγορούν τον Μόρσι ότι αναπαράγει ένα αυταρχικό και κοινωνικά άδικο σύστημα.
 Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 330 άνθρωποι -280 πολίτες και 50 αστυνομικοί- έχουν τραυματιστεί στην Αίγυπτο στη διάρκεια των σημερινών συγκρούσεων.

                                           
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είχαν αποφασίσει να μην οργανώσουν εκδηλώσεις για την επέτειο της επανάστασης φοβούμενοι ότι θα ξεσπούσαν βίαια επεισόδια, μετά και τις ταραχές που είχαν σημειωθεί τον Δεκέμβριο με αφορμή το νέο σύνταγμα της χώρας και τα διατάγματα με τα οποία ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι διεύρυνε τις εξουσίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου