Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Μαζική πορεί διαμαρτυρίας για τη δολοφονία των ακτιβιστριών στο Παρίσι

 Μαζική πορεί διαμαρτυρίας για τη δολοφονία των ακτιβιστριών στο Παρίσι
  Κατά χιλιάδες έφθασαν στο Παρίσι Κούρδοι, που ζουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση- διαμαρτυρία για τη δολοφονία των τριών γυναικών-ακτιβιστριών που έγινε την περασμένη Τετάρτη. Από νωρίς το μεσημέρι τα πλήθη άρχισαν να συγκεντρώνονται στον Ανατολικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Παρισιού.
 Ο σταθμός προτιμήθηκε από τη Βαστίλη που αρχικά είχε προταθεί, λόγω του ότι εκεί κατέφθασαν με την ταχεία χιλιάδες άτομα από τη Γερμανία, όπου η κουρδική κοινότητα είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης.
Η πορεία κατευθύνθηκε στη συνέχεια προς την πλατεία της Ρεπιμπλίκ και τη Βαστίλη.
Στο μεταξύ σε χώρο λαϊκού προσκυνήματος έχει μετατραπεί από την Πέμπτη, το 147 της οδού Λαφαγιέτ, όπου στεγάζεται το κουρδικό Κέντρο Πληροφοριών, όπου έγινε η δολοφονία.
Οι φωτογραφίες των τριών γυναικών αλλά και του Οτσαλάν είναι κρεμασμένες στην εξώπορτα, ανάμεσα σε κεριά και λουλούδια που έχουν αποθέσει περαστικοί και φίλοι, Κούρδοι και μη.
Πολλοί από τους διαδηλωτές έκαναν μια μικρή στάση περισυλλογής στη Λαφαγιέτ, πριν να
συμμετάσχουν στην πορεία.
Με φωνές, με αφίσες, με θυμό, αλλά και δάκρυα στα μάτια, ζητούν από τη Γαλλία «την άμεση διαλεύκανση» της δολοφονίας.
«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα παρεμποδισθεί η έρευνα για την εκτέλεση αυτή, σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας» ζητάει το κουρδικό κόμμα BDP που συμμετέχει με 56 βουλευτές στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Η Τουρκία είχε ζητήσει ιδιαίτερη προστασία για την πρεσβεία και το προξενείο της κατά τη σημερινή ημέρα.
Σχετικά με την έρευνα, οι νεκροψίες έδειξαν ότι οι δολοφονίες έγιναν γύρω στις πέντε με έξι το απόγευμα της Τετάρτης. Για την είσοδο στο κτίριο χρειάζονται δύο ψηφιακοί κωδικοί. Με δεδομένο ότι δεν παρατηρήθηκε καμία παραβίαση, θεωρείται ότι ο ή οι δολοφόνοι, γνώριζαν τον χώρο και τα άτομα.
Η έρευνα επικεντρώνεται επίσης στη βαλλιστική ανάλυση. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι τρεις γυναίκες δολοφονήθηκαν με τη χρήση σιγαστήρα και με βλήματα διαμετρήματος 7,5 χιλιοστών. Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί εάν χρησιμοποιήθηκαν ένα ή περισσότερα όπλα.
Τα τελικά συμπεράσματα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της γαλλικής αστυνομίας, στην οποία έχει ανατεθεί η έρευνα, αναμένονται έπειτα από τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου