Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Νικητής ο Νετανιάχου στις εκλογές στο Ισραήλ

 
Το δεξιό κόμμα Λικούντ-Μπεϊτένου του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.
Εντούτοις, η κεντροαριστερά εμφανίζεται ενισχυμένη, γεγονός που ενδέχεται να περιπλέξει το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Το κόμμα του Νετανιάχου βγαίνει αποδυναμωμένο από τις εκλογές αυτές αφού προβλέπεται ότι θα καταλάβει 31 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ (Βουλή), από 42 που είχε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τρία διαφορετικά έξιτ πολ που μεταδόθηκαν από την ισραηλινή τηλεόραση.
Το νεοσυσταθέν κεντρώο κόμμα Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον) έκανε την έκπληξη αφού καταλαμβάνει
τη δεύτερη θέση, μπροστά από το Εργατικό Κόμμα και το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα της Εβραϊκής Εστίας. Το Γες Ατίντ εκλέγει 18-19 βουλευτές έναντι 17 των Εργατικών.
Ο σχηματισμός του Νετανιάχου μαζί με τα άλλα κεντροδεξιά κόμματα αναμένεται να καταλάβουν συνολικά 61-62 έδρες στο κοινοβούλιο, έναντι 58-59 της κεντροαριστεράς. "Το Λικούντ-Μπεϊτένου κέρδισε τις εκλογές και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα είναι πρωθυπουργός" δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Παιδείας, Γκιντεόν Σάαρ.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστηκε απόψε το λαό για την επανεκλογή του, καθώς τα πρώτα έξιτ πολ των βουλευτικών εκλογών έδειξαν ότι θα μπορέσει και πάλι να σχηματίσει κυβέρνηση, έστω και με οριακή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
"Σύμφωνα με τα έξιτ πολ, είναι σαφές ότι οι Ισραηλινοί αποφάσισαν ότι θέλουν να συνεχίσω ως πρωθυπουργός και να σχηματίσω μια όσο το δυνατόν πιο ευρεία κυβέρνηση" ανέφερε ο Νετανιάχου στη σελίδα του στο Facebook.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου