Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Ο Αντ. Σαμαράς πιστεύει ότι έχει το «αντίδοτο» για την θεραπεία των προβλημάτων

Η πορεία της οικονομίας και οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό
Όλα θα κριθούν τον Μάρτιο
Το 2013 μπορεί για το κινεζικό ημερολόγιο να είναι έτος φιδιού και να συμβολίζει το δηλητήριο, για το ελληνικό όμως θα είναι η χρονιά του «αντίδοτου». Αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει το «φάρμακο» για να θεραπεύσει το 2013 την «δηλητηριασμένη» ελληνική οικονομία και να

αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει φορτωθεί η κοινωνία εξ αιτίας της επιβολής των σκληρών μέτρων. 
Και το 2013  μπορεί να θεωρείται- και είναι-«κλειδί» για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια ο μήνας  Μάρτιος όμως θα είναι ο καθοριστικός σε μεγάλο βαθμό για το ίδιο το πολιτικό σκηνικό. 

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι τη νέα χρονιά η οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά
σταθεροποίησης, αλλά και ανάπτυξης και θα εξαλειφθούν πλήρως οι φόβοι για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Η πορεία της οικονομίας εκ των πραγμάτων θα επηρεάσει ευθέως την κεντρική πολιτική σκηνή και τα θετικά μηνύματα θα ενισχύσουν πρωτίστως τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Καθοριστικός θα είναι ο μήνας Μάρτιος γιατί τότε ουσιαστικά θα έχει αρχίσει να δρα το «αντίδοτο». Θα υπάρχει δηλαδή  ακριβής εικόνα για το κατά πόσο υπήρξαν ή όχι αποκλίσεις  σε σχέση με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, θα έχει ολοκληρωθεί η νέα αξιολόγηση της τρόικας  και οι πολίτες θα έχουν «απορροφήσει» τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και θα έχουν καταβάλει(όσοι καταβάλουν) φόρους και «χαράτσια». 

Το φάρμακο
« Τους πρώτους μήνες του νέου έτους θα πρέπει να δώσουμε τη μεγάλη μάχη, να χορηγήσουμε το κατάλληλο «φάρμακο» όχι μόνο για να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα και να εμπεδώσουμε το κλίμα της αξιοπιστίας, αλλά να κερδίσουμε την  μάχη για ανάκαμψη και ανάπτυξη» διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός, ο οποίος πιστεύει ότι το «παιχνίδι θα αλλάξει» και η πορεία της οικονομίας θα είναι θετική κάνοντας η κυβέρνηση σωστές κινήσεις. 
«Το 2013 θα είναι «χρονιά άλματος» προς μέλλον, για την αναγέννηση της πατρίδας μας»  τονίζει ο κ. Σαμαράς και θέτει ως πρώτες προτεραιότητες για την αρχή της νέας χρονιάς :την επανεκκίνηση της οικονομίας, με επενδύσεις και θέσεις εργασίας. την αποκατάσταση των αδικιών με προτεραιότητα στους πιο αδύναμους και με έμφαση στην Υγεία, στην Παιδεία και στην απλούστερη, δίκαιη και αναπτυξιακή φορολογία και την  εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Ιδιαίτερο βάρος θα ρίξει το 2013 και μάλιστα τους πρώτους μήνες  η κυβέρνηση στα προβλήματα της λεγόμενης «καθημερινότητας» του πολίτη.
 Ο κ. Σαμαράς  έχει διαμηνύσει  στους υπουργούς ότι πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να  επιλυθούν προβλήματα που στις δημοσκοπήσεις χαρακτηρίζονται βασικά από τους πολίτες (γραφειοκρατία, φοροδιαφυγή, υγεία, ασφάλεια, δημόσια τάξη κ.ά.).
 Το μεγάλο  βεβαίως άγχος είναι η προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όπου ως τώρα παρατηρούνται πολύ αργοί ρυθμοί.

 Ο κ. Σαμαράς θέλει να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα, διότι υπάρχει πλέον ο μηχανισμός λήψης μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων στα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, οπότε τα περιθώρια για μη προώθησή τους είναι πολύ περιορισμένα.
 Κρίσιμο θεωρείται και το νέο φορολογικό, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του χρόνου. 
Ρυθμίσεις ουσιαστικής πάταξης της φοροδιαφυγής όχι μόνο θα δημιουργήσουν σε μισθωτούς και συνταξιούχους αίσθημα δικαιότερης κατανομής των βαρών, αλλά και θα περιορίσουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων επώδυνων μέτρων που ο κυβερνητικός συνασπισμός θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο εάν μπορεί να τα «περάσει» από τη Βουλή.

Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας
Δεν πρόκειται ο κ. Σαμαράς να υιοθετήσει εισηγήσεις για εκλογικό αιφνιδιασμό εντός του 2013 με δική του πρωτοβουλία, υποστηρίζουν στενοί του συνεργάτες. Ο πρωθυπουργός μιλάει για κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, σχεδιάζει κινήσεις σε θεσμικό επίπεδο και μελετά την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού με επίκεντρο το ευρωπαϊκό , δημοκρατικό, λαϊκό και πατριωτικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
 Θεωρεί ότι τους πρώτους μήνες του 2013 πολλά θα κριθούν για το μέλλον της χώρας αλλά αισιοδοξεί γιατί η φθορά του κυβερνητικού συνασπισμού είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μικρή άνοδο, όπως δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Βέβαια οι εξελίξεις μπορεί να μην είναι ευθύγραμμες, καθώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά δεδομένη μπορεί να θεωρηθεί, αφού το σχήμα είναι συμμαχικό. 
Παρότι τον περασμένο Νοέμβριο μεγάλο ερωτηματικό για την πορεία της κυβέρνησης ήταν η στάση της ΔΗΜΑΡ, εξαιτίας της άρνησης να υπερψηφίσει τις αλλαγές στα εργασιακά, τώρα σε αστάθμητη μεταβλητή μπορεί να αποδειχθεί το ΠΑΣΟΚ, λόγω του συνεδρίου του Φεβρουαρίου, αλλά και της πτωτικής δημοσκοπικής του πορείας.
 Πάντως, στην Ιπποκράτους ευελπιστούν πως οι εξελίξεις περί τη λίστα Λαγκάρντ μπορεί να οδηγήσουν στη σταθεροποίηση του κ. Βενιζέλου και στη σταδιακή ανάκαμψη του κόμματος. 
Επίσης, άκρως σημαντικό για το νέο πολιτικό σκηνικό θα είναι κατά πόσο η Χρυσή Αυγή θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά ποσοστά και εάν η Ν.Δ θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί την κρίση στους Ανεξάρτητους Έλληνες, ή θα δημιουργηθεί και νέος σχηματισμός στον χώρο της Κεντροδεξιάς.

 Ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο για την κυβέρνηση αποτελεί και η διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ. Θετικό πάντως αντίκτυπο είχε στην κοινή γνώμη η άμεση αντίδραση της τρικομματικής κυβέρνηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου .
 Η επίσπευση των διαδικασιών και η άμεση αντίδραση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, θεωρήθηκε επιβεβλημένη εξ αρχής στο Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο κυριαρχεί η άποψη ότι οι εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, θα εξασφαλίσουν στον κυβερνητικό συνασπισμό ηθικό πλεονέκτημα και μεγαλύτερο ζωτικό χώρο και υπό προϋποθέσεις και καλύτερους χειρισμούς, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες για νέο σκηνικό πολιτικής κάθαρση. 
Και ο κ. Σαμαράς ήταν ξεκάθαρος στο θέμα αυτό.
 « Η ασυλία των επωνύμων τελειώνει και μαζί και το καθεστώς ατιμωρησίας των ισχυρών» είπε.

Ο Αντώνης Σαμαράς πιστεύει ότι όπως μοίρασε δώρα στα παιδιά που του είπαν τα κάλαντα έχει το φάρμακο για την αντιμετώπιση της κρίσης
 Του Φώτη Σιούμπουρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου