Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Μετά τον Ρούσβελτ ο Τσίπρας αντιγράφει και τον Σαμαρά!

Π. Λαφαζάνης: «Αν αυτό σημαίνει και έξοδος από το ευρώ δε βλέπω να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Το ευρώ είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα, δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα στο ευρώ. Το ευρώ αυτό δε μπορεί να σταθεί με τον τρόπο που είναι δομημένο, ως ένα μεταμφιεσμένο μάρκο που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά σε όλη την ευρωζώνη. Δεν μπορεί να εκβιάζεται αυτός ο τόπος και ο λαός συνεχώς, ότι αν δεν δεχθείτε τους όρους της τρόικα τότε θα σας κόψουμε την χρηματοδότηση και θα βγείτε από το ευρώ. Χίλιες φορές προτιμότερο αυτό από το μαρτύριο της λεηλασίας την οποία υφιστάμεθα και προετοιμάζουν να γίνει για δεκαετίες με καταστρεπτικές συνέπειες για τη χώρα
Α. Τσίπρας: «Για να τελειώνουμε μια και καλή με αυτή την ανόητη και επικίνδυνη συζήτηση, εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Είτε θέλουμε, είτε δεν θέλουμε. Μπορεί να γίνει κριτική στο πώς μπήκαμε στο
ευρώ, τώρα είμαστε όμως στο 2013 και εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Και η λύση είναι να αλλάξει στρατηγική η Ευρώπη για να γίνει βιώσιμο το ευρώ. Και δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές που διαλύουν την κοινωνική συνοχή».

Προφανώς και δεν είναι τα ίδια πρόσωπα, ο ένας όμως είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος φιλοδοξεί να γίνει υπουργός στην.. αριστερή κυβέρνηση. Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι συνιστώσες στο κόμμα έχουν αντίθετη άποψη από την επίσημη ηγεσία ή ότι ο Τσίπρας Εξωτερικού κατάλαβε ότι το ευρώ είναι το μέλλον για την Ελλάδα.
Σε μια ακόμη συνέντευξή του από την… μητέρα Αμερική, εκεί που αναβαπτίστηκε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε όρκο στο ευρώ, αλλά δε μας είπε πώς θα μπορούσε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ αν ακούγαμε τις ανοησίες που λένε διάφοροι βουλευτές και οικονομολόγοι του κόμματός του.
Κατά τα λοιπά ο κ. Τσίπρας αποτίμησε ως θετική την επίσκεψή του διότι όπως είπε “αποδαιμονοποιήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική μας πρόταση, γιατί οι συνομιλητές μας είδαν ότι αυτή έχει πολιτική βάση».
Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισήμανε ότι οι θέσεις που παρουσίασε κινήθηκαν σε τρεις άξονες:
  1. Τερματισμός προγράμματος λιτότητας.
  2. Σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης για να δοθεί τέλος σ’ αυτή την αδιέξοδη πολιτική με τη διαγραφή του χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας.
  3. Ανάπτυξη.
Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, είπε:
“Η κρίση είναι δομική και αφορά την Ευρώπη. Εγκυμονεί κινδύνους αν συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας. Υπάρχει ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης.
Μέχρι να γκρεμίσουμε τον καπιταλισμό, πρώτη προτεραιότητά μας είναι πως θα σταματήσει αυτή η τραγωδία.
Οι ομογενείς μπορούν να παίξουν ένα καθοριστικό ρόλο. Η Ελλάδα μπήκε στο επίκεντρο της προσοχής Να παραμείνει δημοφιλής η Ελλάδα, αλλά την αρνητική εικόνα να τη μετατρέψουμε σε θετική. Να έχουμε εθνικό συλλογικό όραμα. Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας.
Προσπάθειά μου είναι να μπορέσω να βρω, ως αντικαπιταλιστής, διαύλους επικοινωνίας.
Το κόστος διάσωσης του λαού και της χώρας είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της διάλυσης του ευρώ ή εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη, που θα είναι ανυπολόγιστο.
Το σύστημα στις ΗΠΑ είναι ανοιχτό. Οι Αμερικανοί προτιμούν να φτιάχνουν φίλους παρά να διατηρούν εχθρούς.
Συνέχεια και συνέπεια στην εξωτερική πολιτική. Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
Να καλλιεργηθούν οι ιστορικοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε τους ίδιους φίλους, ούτε τις ίδιες στοχεύσεις, ούτε τους ίδιους εχθρούς.
Δεν έχουμε μετακινηθεί καθόλου από τις πολιτικές μας θέσεις. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συμμαχίες.
Η επίλυση των προβλημάτων πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, που πρέπει όλοι να το τηρούν. Και η κάθε χώρα έχει αναφαίρετο δικαίωμα να αξιοποιεί τη δική της ΑΟΖ. Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε ουσιαστική συζήτηση γι’ αυτό το θέμα και επανέλαβα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας. Αλλά, πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως έκανε η Κύπρος με αποτελεσματικές κινήσεις.”
Σε ερωτήσεις που αφορούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιάς, ενώ τα… έχωσε και πάλι στους “ακροδεξιούς συμβούλους” στην κυβέρνηση.
Αλλά αν διαβάσει κανείς τις παραπάνω θέσεις, όπως για την ανάπτυξη, την έξοδο από τη λιτότητα, τους στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, την ΑΟΖ, το ευρώ κ.λπ. και δεν ήξερε ποιος τις έλεγε θα έμενε έκπληκτος. Διότι θα μπορούσε κάλλιστα να τις έχει κάνει ο… Αντώνης Σαμαράς. Αυτά που έλεγε ο πρωθυπουργός και συνεχίζει να λέει εδώ και πολύ καιρό, λες και τα έκανε κόπια ο κ. Τσίπρας και τα επανέλαβε. Τρομακτικές ομοιότητες. Λέτε να έκανε βουντού ο πρωθυπουργός στον κ. Τσίπρα ή μήπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από Αλέξης Ρούσβελτ που έγινε πριν μερικές ημέρες γίνει τώρα και… Αντώνης Τσίπρας;
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου