Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Χουριέτ: Ξεκληρίζει… τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις!

Μόνο περί λάθους μπορεί να πρόκειται το δημοσίευμα της «Χουριέτ» πριν μερικές ώρες, σε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ που αφορά στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αυτοκτονιών στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το 2011 αυτοκτόνησαν… 32.000 μέλη του στρατεύματος! Για την ακρίβεια, επικαλείται τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων «Ανατολή» (Anadolu). Η ακριβής φράση στο αγγλικό κείμενο όπως ακριβώς δημοσιεύθηκε έχει ως εξής: «A total of 32,000 military members committed suicide in 2011, Anatolia news agency reported.»

Στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων ανέλαβαν ειδικοί να υποστηρίζουν ψυχολογικά τους στρατεύσιμους σε οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν αντιμετωπίζουν, από οικογενειακά και προσωπικά, μέχρι προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε νεαρός Τούρκος.
Λίγο νωρίτερα αναφέρεται ότι τα μέτρα έχουν αποδώσει και ότι το 2012 ο αριθμός μειώθηκε στο μισό. Δηλαδή… 16.000 άτομα; Μόνο περί λάθους μπορεί να πρόκειται. Ακόμα κι αν υποθέσει κανείς ότι μπήκε κατά λάθος ένα μηδενικό παραπάνω, πάλι το νούμερο παραμένει εφιαλτικό. Δηλαδή σε μια δεκαετία «χαιρέτισαν» 250.000 – 300.000 στρατιώτες; Μόνη εξήγηση είναι ότι πρόκειται για στοιχεία κάποιου μεγάλου χρονικού διαστήματος. Και πάλι όμως, εάν είναι στοιχεία δεκαετίας, σημαίνει ότι αυτοκτόνησαν περί τους 3.000 στρατιώτες κάθε χρόνο; Θα είχε γίνει κοινωνική έκρηξη…
Κάτι δεν πάει καλά. Θα περιμένουμε να το διευκρινίσουν καθώς το θέμα είναι πραγματικά ευαίσθητο και αφορά τη ζωή νέων ανθρώπων. Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι άλλο η αντιπαλότητα ανάμεσα σε δυο κράτη για όσα εκατέρωθεν θεωρούνται ως συμφέροντα και άλλο το φυλετικό μίσος που ποτέ, ιστορικά, δεν αποτέλεσε καλό σύμβουλο και ήταν «συνταγή» για εθνικές τραγωδίες.
Εάν ω μη γένοιτο οι δυο ένοπλες δυνάμεις έρθουν αντιμέτωπες, τότε θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι η ελληνική πλευρά δεν θα έχει κανέναν συναισθηματισμό στην υπεράσπιση της πατρίδας. Τον καιρό της ειρήνης όμως, δεν μπορούμε παρά να είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι.
defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου