Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ένα ΤΕΙ ένα υπερπανεπιστήμιο και δύο ΑΕΙ στην Αθήνα-ΟΛΕΣ οι αλλαγές

Ο νέος χάρτης για πανεπιστήμια και ΤΕΙ
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
Ο νέος χάρτης για πανεπιστήμια και ΤΕΙ
Καταλυτικές αλλαγές στη λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» για τη συνένωση πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων. Το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας φιλοδοξεί η ομοσπονδιοποίηση να γίνει στα πρότυπα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, που έχει στην εποπτεία του σημαντικό αριθμό Ανωτάτων Σχολών.
Σαρωτικές αλλαγές σε χιλιάδες διδάσκοντες και φοιτητές φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας, καθώς προωθείται «ομοσπονδιοποίηση» Ιδρυμάτων με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και των υποδομών.
Ένα υπέρ-πανεπιστήμιο και δύο ΑΕΙ μένουν στην Αθήνα

Σαρωτικές αλλαγές σε πανεπιστήμια και ΤΕ φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας, που
προβλέπει συνένωση πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων.
Στόχος της «Αθηνάς» είναι η ομοσπονδιοποίηση των Ιδρυμάτων, στα πρότυπα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου που έχει στην εποπτεία του σημαντικό αριθμό Ανωτάτων Σχολών.
Όσον αφορά στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Αθήνας,
όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους:
- Μειώνονται σε 3 απο 7 τα ΑΕΙ
- Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζουν να λειτουργούν αυτόνομα
- Δημιουργείται υπερπανεπιστήμιο, το οποίο θα συντονίζει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Οικονομικό, το Γεωπονικό, το Πάντειο και το Χαροκόπειο. Και τα πέντε όμως θα διατηρήσουν τους τίτλους τους.
Σύμφωνα με το Έθνος, πιθανόν να δημιουργηθεί ένα Τεχνολογικό Ίδρυμα στην Αθήνα, το οποίο θα συντονίζει –σε διοικητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο- το έργο των ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά. Ένα υπέρ-ΤΕΙ δηλαδή.
Επίσης οι υποδομές των Ιδρυμάτων (αμφιθέατρα, εργαστήρια) θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από φοιτητές άλλων πανεπιστημίων.
Για Ιδρύματα της επαρχίας φαίνεται ότι οι συγχωνεύσεις θα ακολουθήσουν άλλο μοντέλο, αφού δύσκολα θα υπάρξουν ενοποιήσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε δεκάδες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, στα οποία καταγράφονται κάθε χρόνο ελάχιστες πρώτες προτιμήσεις και ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών εγκαταλείπει τις σπουδές του.
Με ποια κριτήρια θα γίνουν οι ενοποιήσεις
Τα βασικά κριτήρια για τις συγχωνεύσεις τμημάτων είναι τα εξής:
- Το μέγεθος των ιδρυμάτων
- Η αναλογία φοιτητών-διδασκόντων
- Η διασπορά τμημάτων ανά ΑΕΙ-ΤΕΙ
- Η ερευνητική δραστηριότητα και η διεθνής αναγνώριση των ιδρυμάτων
- Η απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και η ελκυστικότητα των γνωστικών αντικειμένων
Επίσης, ένα από τα βασικότερα κριτήρια θα είναι και το κατά πόσο σχετίζονται τα γνωστικά αντικείμενα των τμημάτων με αναπτυξιακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου