Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ικέτης της Μέρκελ για μια «καλημέρα»!



Μετά τα διαπιστευτήρια που αναμένεται να καταθέσει σήμερα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Αλέξης Τσίπρας ικευτεύει πλέον και την Ανγκελα Μέρκελ, προκειμένου να εξασφαλίσει μια συνάντηση μαζί της και να του πει εκείνη έστω μια... καλημέρα.

Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle επιβεβαιώνει πλήρως τη στροφή 180 μοιρών που έχει πραγματοποιήσει και έχει αναδείξει η «δημοκρατία», επιχειρώντας να στήσει γέφυρες με το Βερολίνο. «Είναι επιβεβλημένο να υπάρξει μια ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στην αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας, με τον θεσμικό της ρόλο, και της κυβέρνησης της Γερμανίας, μιας χώρας που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και ελληνικές εξελίξεις» τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σαν... επαίτης παρακαλάει τους
μέχρι πρότινος «εχθρούς» του να τον βάλουν στο κάδρο των Ευρωπαίων ηγετών!

Και μάλιστα, στην προσπάθειά του να χτίσει ένα πιο κεντρώο προφίλ, δεν διστάζει να πάρει πίσω όσα έλεγε για την Ανγκελα Μέρκελ, δείχνοντας διατεθειμένος να καθίσει στο ίδιο τραπέζι. «Θέλαμε να αποκτήσουμε μια επαφή, μια επικοινωνία φυσιολογική, για να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχουν δύο αντίπαλα στρατόπεδα που δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα. Από εκεί και πέρα, εάν στο μέλλον υπάρξει αυτή η δυνατότητα, εγώ δεν θα έχω καμία αντίρρηση» απαντά σε σχετική ερώτηση, ενώ για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αλλά και να προλάβει τις εσωκομματικές αντιδράσεις σπεύδει να τονίσει ότι «δεν συνηθίζω να συναντώ μόνο ανθρώπους με τους οποίους συμφωνώ». Αν και πάντως από τη γερμανική πλευρά αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο κ. Σόιμπλε θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις, εντούτοις οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο για ειλημμένη συμφωνία, η οποία επισφραγίστηκε με αυτό το ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να λέει άλλα στα σαλόνια και άλλα στα... μπαλκόνια. Χθες, σε ομιλία του σε δημόσια εκδήλωση υπό τον τίτλο «Ενάντια στην κυριαρχία του τραπεζικού συστήματος: Ειρήνη στους λαούς», για να γίνει αρεστός του αριστερούς συντρόφους του, έσπευσε να επιτεθεί στην Ανγκελα Μέρκελ, κατηγορώντας την ότι «έδωσε» τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων στους τραπεζίτες. Μάλιστα, από το στόχαστρό του δεν ξέφυγε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, στον οποίο καταλόγισε ότι «ολοκληρώνει τον οδικό χάρτη μιας πραγματικά συντηρητικής και νεοφιλελεύθερης νομισματικής ένωσης».

Τέλος, σήμερα ο κ. Τσίπρας θα έχει, εκτός από το ραντεβού με τον κ. Σόιμπλε, διαδοχικές συναντήσεις με τις Κ.Ο. του SDP, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, ενώ στις 5.30 μ.μ. θα μιλήσει σε εκδήλωση του Die Linke στο Ανόβερο. Αύριο, λίγο προτού αναχωρήσει για τα πάτρια εδάφη, θα έχει συνάντηση με την Κ.Ο. του Die Linke.


Αλέξανδρος Διαμάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου