Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Σε τέμενος η νέα τηλεοπτική εμφάνιση του Άσσαντ!


7D59FA87724CFBFDC52A679B64DB1F74Στην κρατική τηλεόραση της Συρίας παρουσιάστηκε σήμερα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, με αφορμή τους εορτασμούς για τη γέννηση του προφήτη Μωάμεθ.
Η τηλεόραση μετέδωσε απευθείας πλάνα στα οποία ο Άσαντ προσευχόταν το μεσημέρι στο τέμενος Αλ Άφραμ, στη βόρεια Δαμασκό.
Οι εμφανίσεις στην τηλεόραση του προέδρου Άσαντ είναι σπάνιες, ενώ η πιο πρόσφατη ήταν σε ομιλία που εκφώνησε στις 6 Ιανουαρίου.

Και όλα αυτά την ώρα που η Χομς βομβαρδίζεται.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι συνοικίες αντικαθεστωτικών της «πρωτεύουσας της επανάστασης» στην κεντρική Συρία, δέχονταν σήμερα πυρά του πυροβολικού
των κυβερνητικών στρατευμάτων για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας έξι αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τις βίαιες μάχες με τον κυβερνητικό στρατό στο δυτικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα επίσης με το Παρατηρητήριο, το οποίο στηρίζει τις πληροφορίες του σε ένα ευρύ δίκτυο αντικαθεστωτικών και γιατρών.

Ο στρατός πολιορκεί εδώ και περισσότερο από έξι μήνες πολλές συνοικίες, μεταξύ των οποίων και την Παλαιά Πόλη της Χομς, όπου ζουν εκατοντάδες άνθρωποι σε πολύ δύσκολες συνθήκες, σύμφωνα με αντικαθεστωτικούς.

«Το βαρύ πυροβολικό του στρατού βομβαρδίζει σφοδρά την Χομς την ώρα που μάχες διεξάγονται στο δυτικό μέτωπο έπειτα από επίθεση του στρατού» διευκρίνισε το δίκτυο αντικαθεστωτικών Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης.

Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, ο κύριος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, καταδίκασε από την πλευρά του την «κλιμάκωση από το καθεστώς της άγριας και προσχεδιασμένης επίθεσής του κατά της Χομς και της περιοχής της για να ωθήσει τους κατοίκους της στην έξοδο πιστεύοντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα πετύχει την νίκη του επί της Χομς, της καρδιάς της επανάστασης».

«Το καθεστώς χρησιμοποιεί στο εγκληματικό του σχέδιο τις χειρότερες μεθόδους (...): τους βομβαρδισμούς από το βαρύ πυροβολικό, την πολιορκία, την απαγόρευση της εισόδου τροφίμων και φαρμάκων, την σύσταση συμμοριών και θρησκευτικών πολιτοφυλακών και τις σφαγές για την εξόντωση συνοικιών ή και ολόκληρων χωριών", υπογραμμίζει επίσης στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο.

Παράλληλα ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός απηύθυνε έκκληση στους αντικαθεστωτικούς "να πάνε να βοηθήσουν τους αντάρτες στην Χομς" και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να προσπαθήσουν να εφοδιάσουν με προμήθειες τους πολιορκημένους κατοίκους.

Την ίδια ώρα σε άλλα μέρη της χώρας, η πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε σήμερα επιδρομές στην επαρχία Ντεράα, στο νότιο τμήμα, στην οποία γίνονται επίσης μάχες, αλλά και στην περιφέρεια της Δαμασκού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Χθες συνολικά 109 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλη τη Συρία, μεταξύ των οποίων 42 μόνο στο Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της χώρας, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι συριακές αρχές κάλεσαν σήμερα "σε προσευχή εκατομμύρια πιστούς" αύριο, μετά την προσευχή της Παρασκευής, σε όλα τα τεμένη της χώρας για την επάνοδο της ασφάλειας στη Συρία.

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε σήμερα από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, ο Σάγεντ επισημαίνει ότι η Συρία "θα νικήσει την συνωμοσία που υποκινήθηκε από ξένες εχθρικές χώρες και υλοποιήθηκε από μεσάζοντες και σκλάβους και διεξάγεται από φανατικούς ουαχαμπίτες", υπαινισσόμενος την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, τις οποίες το καθεστώς κατηγορεί ότι υποστηρίζουν τις ομάδες των "τρομοκρατών" που σκορπίζουν το χάος στη χώρα.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας αναγνώρισε σήμερα ότι "δεν προχωρούν τα πράγματα" στην Συρία, όπου η σύγκρουση έχει περάσει "σε δεύτερο πλάνο λόγω άλλων κρίσεων".

 Σημειώνεται ότι μια σύνοδος της συριακής αντιπολίτευσης θα διεξαχθεί την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου στο Παρίσι, παρουσία των κύριων ηγετών της.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου