Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Αρνείται τη βοήθεια προς την Κύπρο η γερμανική αντιπολίτευση


Τον ερχόμενο Μάρτιο, μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 17 Φεβρουαρίου, θα εξεταστεί από το Eurogroup το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται στη σημερινή της έκδοση η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt».
Η απόφαση αναμενόταν αρχικά να ληφθεί από το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει στις 21 Ιανουαρίου, ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προτιμούν να περιμένουν να ολοκληρωθεί προηγουμένως η εκλογική διαδικασία.
Το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο αναδεικνύεται, στο μεταξύ, σε σημείο αιχμής
στην προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία. Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε σημερινή του συνέντευξη στην «Sueddeutsche Zeitung», απορρίπτει το ενδεχόμενο το κόμμα του να ψηφίσει ένα κυπριακό πακέτο στήριξης, επικαλούμενος τις κατηγορίες περί «ντάμπινγκ» και «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» που δέχεται η Λευκωσία. «Με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα σώσουν κυπριακές τράπεζες, το επιχειρηματικό μοντέλο των οποίων στηρίζεται στη συμμετοχή σε φορολογική απάτη» δηλώνει ο κ. Γκάμπριελ και τονίζει ότι «αν η καγκελάριος Μέρκελ θέλει τηκ συγκατάθεση του SPD, θα πρέπει να παρουσιάσει πολύ καλά επιχειρήματα» ενώ διευκρινίζει ότι προς το παρόν δεν διακρίνει κάτι τέτοιο.
Η ίδια εφημερίδα επικαλείται τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δήλωσε ότι, προτού εγκριθεί ένα πακέτο στήριξης για την Κύπρο, θα πρέπει να διευκρινιστεί η προέλευση των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Σε ακόμη υψηλότερους τόνους, ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρκους Φέρμπερ, ζητά εγγυήσεις «ότι θα βοηθήσουμε τους πολίτες της Κύπρου και όχι τους Ρώσους ολιγάρχες».
 ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου