Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Ηταν κάποτε μια λίμνη, η Κορώνεια...

Η... συρρικνωμένη Κορώνεια, ολοένα και απομακρύνεται από τον Άγιο Βασίλειο! Η... συρρικνωμένη Κορώνεια, ολοένα και απομακρύνεται από τον Άγιο Βασίλειο! Φώτης Φιλαργυρόπουλος
ΠΑΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
pioannidis@egnatiapost.gr
Μια... υποψία λίμνης με βάθος νερού που δεν ξεπερνά τα 2-3 εκατοστά έχει δημιουργηθεί στην άκρη του ίχνους που αποδεικνύει στον επισκέπτη ότι κάποτε εκεί υπήρχε η λίμνη Κορώνεια. Ακόμη και το χειμώνα, παρά τις βροχές, η λίμνη όχι μόνο δε γεμίζει με νερό, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παραμένει έρημο, όπως συμβαίνει το καλοκαίρι.
Η λίμνη δεν υπάρχει εδώ και χρόνια, ενώ ο υδροφόρος ορίζοντας που έχει απομείνει, περιορίζεται καθημερινά από τις γεωτρήσεις της περιοχής.
Μοναδικά στοιχεία ζωής, τα πουλιά που συνεχίζουν να φωλιάζουν στην περιοχή, κατά τη μετανάστευσή τους.
Στις 28 Νοεμβρίου 2011 η Ελλάδα βρέθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου απολογούμενη γιατί δεν υλοποίησε σειρά μέτρων και παρεμβάσεων, για τη διάσωση της λίμνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς δεν έχει κοινοποιηθεί επισήμως η απόφαση του Δικαστηρίου -ενώ θεωρείται δεδομένη η καταδίκη της χώρας μας- το πρόστιμο των 100.000 ευρώ ημερησίως, ενδέχεται να αποφευχθεί αν προχωρήσουν μέχρι το καλοκαίρι παρεμβάσεις που σχετίζονται με το αποχετευτικό σύστημα του Λαγκαδά, τις λιμνοδεξαμενές και αγροπεριβαλλοντικά έργα. 
Ο,τι και να γίνει με το πρόστιμο, που είναι σοβαρό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, η λίμνη της Κορώνειας δεν πρόκειται να αναγεννηθεί και ο Άγιος Βασίλειος, το παλιό ψαροχώρι, θα στέκει ως «φάντασμα» στη μέση του έρημου τοπίου που έχει δημιουργηθεί στη λεκάνη της Μυγδονίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου