Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Τα βρήκαν τουρκική κυβέρνηση και Οτσαλάν;

Τα βρήκαν τουρκική κυβέρνηση και Οτσαλάν;
Θεωρείται ο εθνικός εχθρός νούμερο ένα, είναι καταδικασμένος σε ισόβια και απομονωμένος στη φυλακή πάνω στο νησάκι Ιμραλί. Κι όμως εδώ και μέρες ο ηγέτης των Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ΡΚΚ, Αμπντουλά Οτσαλάν, δέχεται στο κελί του επισκέψεις από βουλευτές του τουρκικού κοινοβουλίου, κι αν πιστέψει κανείς το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Radikal πίσω από τα σίδερα γίνονται με επιτυχία διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος.
Μέχρι πολύ πρόσφατα οι όποιες διαπραγματεύσεις μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και ΡΚΚ γίνονταν
εν κρυπτώ, τώρα συνεχώς «διαρρέουν» πληροφορίες, ίσως επειδή η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν θέλει να κλείσει το μέτωπο με τους Κούρδους στα νοτιοανατολικά της χώρας, φοβούμενη τις εξελίξεις με την κουρδική μειονότητα στην εμπόλεμη Συρία.
Σύμφωνα με τη Radikal, λοιπόν, το πλαίσιο της λύσης, που επιδιώκεται, περιλαμβάνει αφενός τον αφοπλισμό των ανταρτών του ΡΚΚ, αφετέρου την αποφυλάκιση χιλιάδων πολιτών, που καταδικάστηκαν με την κατηγορία ότι έχουν σχέση με το κουρδικό κόμμα. Για το δημοσίευμα δεν υπήρξε επιβεβαίωση από επίσημη πλευρά, πλην όμως κατά κανόνα οι πληροφορίες της εφημερίδας για το κουρδικό είναι αρκετά ακριβείς.
Υπενθυμίζεται ότι από το 1984 που ξεκίνησε ουσιαστικά το κουρδικό αντάρτικο, σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και τουρκικού στρατού 40.000 άνθρωποι. Ο ηγέτης του ΡΚΚ που συνελήφθη περιπετειωδώς -και με ελληνική εμπλοκή, που κλόνισε τότε την κυβέρνηση Σημίτη- καταδικάστηκε το 1999 σε θάνατο και στη συνέχεια μετατράπηκε η ποινή του σε ισόβια.
 ΚΑΚΗ ΜΠΑΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου