Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Οι δρόμοι της ενέργειας περνούν από την Ελλάδα

Με αφορμή τις προσπάθειες της ρωσικής Gazprom να επενδύσει στις ελληνικές εταιρείες ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ενδεχόμενη είσοδο των Ρώσων στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, το κοινοτικό δελτίο Europolitique δημοσιεύει τη Δευτέρα συνέντευξη της Ορελί Μπρος, διδάκτορος Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και μιας εκ των συγγραφέων της μελέτης "Οι στρατηγικές της Gazprom: ένα γεωπολιτικό πρόβλημα;".
Μεταξύ άλλων, η Μπρος, ερωτηθείσα γιατί δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή επιχείρηση στη λίστα των επιχειρήσεων εκείνων που ενδιαφέρονται για τη ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, αναφέρει για την Ελλάδα:
"Καλή ερώτηση. Διαπιστώνω απλώς πως η Ελλάδα διαθέτει μια εξαιρετικά πλεονεκτική γεωγραφική θέση. Η χώρα βρίσκεται κοντά στην Τουρκία, χώρα από την οποία θα περνάει το αζέρικο αέριο, αλλά
και κοντά στα ισραηλινά και κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Η Gazprom θα πρέπει να κινηθεί με βάση το διαχωρισμό που επιβάλει το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο μεταξύ παραγωγής και διανομής αερίου. Στην ελληνική περίπτωση, είναι σημαντικό το κομμάτι της διανομής. Οι εταιρείες τοποθετούνται είτε στο ζήτημα της παραγωγής είτε στο ζήτημα της διανομής. Η Gazprom φαίνεται ότι δίνει προτεραιότητα στη διανομή".
Σημειώνεται ότι η Gazprom αποτελεί τον βασικό προμηθευτή της Ελλάδας σε φυσικό αέριο. Ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, γενικός διευθυντής της Gazprom Export, έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο της εταιρείας την ενδυνάμωση της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και η Ελλάδα αποτελεί ένα μέρος του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου που έχει καταστρώσει η Ρωσία.
Φαβορί η Gazprom
Η Gazprom εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως το μεγάλο φαβορί για την απόκτηση της ΔΕΠΑ στα πλαίσια των αποκρατικοποιήσεων.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος",  ότι υπάρχει συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ από την Gazprom μέχρι το 2016, ενώ έχουν ξεκινήσει επαφές για την παράταση της συμφωνίας για ακόμη εννέα χρόνια (μέχρι το 2025).
Αναφορικά με τους αγωγούς, θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο όμιλος απέκλεισε την κατασκευή κέντρου αγωγών μέσω της Ελλάδας και της Αδριατικής στην Ιταλία, στο πλαίσιο του South Stream για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη, σε μία κίνηση που δείχνει ότι είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις εφόσον επικρατήσει του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ.
Συνολικά από το 1996 που έχουν ξεκινήσει οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία εκτιμάται ότι η χώρα μας έχει προμηθευτεί περισσότερα από 30 δισ. κυβικά μέτρα (το 1,85% των συνολικών εξαγωγών της Gazprom στην Ευρώπη).
Ανταγωνιστής της Gazprom, o όμιλος Sintez (Negusneft)
Πρόκειται για ρωσικό ενεργειακό και βιομηχανικό όμιλο, ο οποίος δραστηριοποιείται στους τομείς της έρευνας και εξόρυξης ορυκτών, της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου, της παραγωγής ηλεκτρισμού, του εμπορίου και του real estate.
Πρόσφατα ο Αντρέι Κορόλεφ, διευθύνων σύμβουλος της Sintez, δήλωσε στους Financial Times ότι "η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καταστεί κέντρο διανομής αερίου για την Ευρώπη αν καθιερώσει Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη που θα της επιτρέψει τη νόμιμη εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και σε άλλες περιοχές".
Παράλληλα πρόσθεσε ότι "η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι μία ευκαιρία εισαγωγής της Sintez στην ελληνική αγορά σε σχετικά χαμηλή τιμή λόγω της κρίσης".
"Θα κατασκευάσουμε δίκτυα διασύνδεσης με τις γειτονικές χώρες για να αυξήσουμε τις ροές και θα κατασκευάσουμε ένα δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)", πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Sintez δεν ενδιαφέρεται μόνο για την απόκτηση της ΔΕΠΑ αλλά και για την αγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος ελέγχει το δίκτυο φυσικού αερίου και είναι ιδιοκτήτης του σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου