Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Νίκος Παναγιωτόπουλος υφυπουργός εργασίας: « Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης»


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2013



Τίτλος: « Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης»


Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλοςχαιρέτισε σήμερα, 29 Ιανουαρίου 2013, την έναρξη της Ενημερωτικής Ημερίδας για το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της       Γ.Γ.  Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων κ. Άννα Δαλλαπόρτα.

Στην Ημερίδα χαιρετισμό απηύθυναν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος , η κ. Άννα Δαλλαπόρτα  και η Γ.Γ. Πρόνοιας κ. Ευτυχία Μπέκου.
Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: « Η

παρουσία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου αναδεικνύει ένα πολύ σημαντικό συμβολισμό, ότι
Εκκλησία και Πολιτεία αναπτύσσουν συνέργειες για την αναβάθμιση των θεσμών κοινωνικής φροντίδας και την ανακούφιση αυτών που έχουν ανάγκη. Το Πρόγραμμα του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης συνάδει με την γενικότερη προσέγγιση του Υπουργείου προς τον σκοπό του καλύτερου συντονισμού μεταξύ των υπαρχουσών δομών.  Οι δράσεις αυτές προσφέρουν ένα μικρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας σε εκείνους που έχουν χτυπηθεί πιο πολύ από τη κρίση.» 

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, επισήμανε τα εξής:


« Είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνεργαστούμε όλοι ώστε οι υπάρχοντες πόροι να διατεθούν για την ανακούφιση των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη. Για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού χρειάζεται συστράτευση των κρατικών και κοινωνικών δομών ».


Η κ. Άννα Δαλλαπόρτα, επισήμανε μεταξύ άλλων, τα εξής: «Κεντρικός στόχος του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης είναι να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας προς τους συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη την υποστήριξή μας (είτε είναι άστεγοι είτε βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται ή είναι άνεργοι). Προς την κατεύθυνση αυτή επιδιώκεται η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και η μέγιστη ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών».

Το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος « Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας και συστάθηκε με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας σε εθνικό επίπεδο μέσα από  μια δέσμη ενεργειών ψυχοκοινωνικής και υλικής υποστήριξης των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, καθώς και των ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από αυτή.


Το πρόγραμμα αυτό δημιουργεί 1.200 θέσεις εργασίας για άνεργους νέους έως 30 ετών για 24 μήνες και είναι συνολικού προϋπολογισμού 40.000.000 ευρώ.  Στην εθνική αυτή προσπάθεια συμμετέχουν 51 Δήμοι, 46 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, 5 νομικά πρόσωπα ΟΤΑ, 8  φορείς του Δημόσιου τομέα και 18 φορείς του ιδιωτικού τομέα. Οι ΟΤΑ συμβάλλουν διαθέτοντας τις κατάλληλες υποδομές για να λειτουργήσουν οι κοινωνικές δομές, οι ΜΚΟ διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και το προσωπικό και η κοινωνία , τέλος, προσφέρει τον χρόνο της, δηλαδή τον εθελοντισμό και τα υλικά αγαθά.

Οι Κοινωνικές Δομές  του προγράμματος οι οποίες θα λειτουργήσουν σταδιακά  στους Δήμους που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα θα παρέχουν με διαφάνεια και σεβασμό υποστήριξη στις καθημερινές ανάγκες των ωφελούμενων.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αφορά στη λειτουργία, των παρακάτω Κοινωνικών Δομών

  1. Κοινωνικά Παντοπωλεία
  2. Ανοικτά Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής αστέγων
  3. Υπνωτήρια αστέγων
  4. Παροχή συσσιτίων
  5. Κοινωνικά φαρμακεία
  6. Δημοτικοί Λαχανόκηποι
  7. Τράπεζες χρόνου
  8. Γραφεία διαμεσολάβησης

Σκοπός της ημερίδας, τέλος, ήταν η ενημέρωση της κοινωνίας για την έναρξη λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών με κανόνες διαφάνειας, καθώς και η εκπαίδευση των στελεχών που θα εργαστούν σε αυτές θέλοντας να τονισθεί  η ανάγκη για παροχή συντονισμένων και ομογενοποιημένων υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους.

Περισσότερες πληροφορίες και υλικό για το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης θα βρείτε στην www.epanad.gov.gr στην ενότητα « πληροφορίες για δικαιούχους». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου