Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αίγυπτο - Πυρά σε Ελληνικό πλοίο


Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και 200 τραυματίστηκαν κατά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πόλη της Αιγύπτου, Πορτ Σάιντ, ύστερα από την καταδίκη σε θάνατο 21 από τους κατηγορούμενους για την ποδοσφαιρική τραγωδία στην πόλη πριν από ένα χρόνο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Μεταξύ των νεκρών είναι και τουλάχιστον δύο αστυνομικοί, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και πηγές ασφαλείας.

Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο σήμερα 21 ανθρώπους που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν το θάνατο 74 ανθρώπων μετά το τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα στο Πορτ Σάιντ, την 1η Φεβρουαρίου του 2012.


Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διάβασε τα 21 ονόματα που “εστάλησαν στον μουφτή”, φράση που σημαίνει την επιβολή της θανατικής ποινής, αφού η εσχάτη των ποινών πρέπει να εγκριθεί από την ανώτατη θρησκευτική αρχή της Αιγύπτου.

Οι κατηγορούμενοι ήταν συνολικά 73. Η ετυμηγορία για τους υπόλοιπους θα ανακοινωθεί στις 9 Μαρτίου, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Τα πολύνεκρα επεισόδια στο Στάδιο Πορτ Σάιντ της ομώνυμης πόλης της Αιγύπτου σημειώθηκαν μεταξύ οπαδών της Αλ-Μασρί και της Αλ-Αχλί. Τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν μετά το τέλος του αγώνα των δύο ομάδων, ο οποίος είχε βρει νικήτρια με 3-1 την γηπεδούχο ομάδα της Αλ-Μασρί. Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και στις συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών που ακολούθησαν, βρήκαν τον θάνατο 74 άνθρωποι, ενώ πάνω από 1000 τραυματίστηκαν. Πρόκειται για τη χειρότερη ποδοσφαιρική τραγωδία στη χώρα.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου στο Κάιρο έγινε δεκτή με επιφωνήματα χαράς από τις οικογένειες των θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα, ενώ εκατοντάδες οπαδοί της ομάδας Αλ-Αχλί–γνωστοί ως Ultras–πανηγύρισαν για την ετυμηγορία τραγουδώντας και πετώντας πυροτεχνήματα στους δρόμους του Καϊρου.

Αντίθετα, οι συγγενείς των καταδικασθέντων στην εσχάτη των ποινών προσπάθησαν να εισβάλουν σε φυλακή όπου αυτοί κρατούνται στο Πορτ Σάιντ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους απωθήσει.

Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση επί της απόφασης. Από τους καταδικασθέντες σήμερα κανένας δεν ήταν αστυνομικός.

Οι συγκρούσεις στο Πορτ Σάιντ ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων. Οπαδοί της Αλ-Μασρί και οι οικογένειες των κατηγορούμενων υποστηρίζουν ότι η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα.

Στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο Πορτ Σάιντ για να επιβάλουν την τάξη.

Η ετυμηγορία ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την ανάπτυξη στρατευμάτων στη γειτονική πόλη Σουέζ ύστερα από συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών κατά τις οποίες σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και τραυματίστηκαν 530 με αφορμή τη χθεσινή δεύτερη επέτειο της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι απηύθυνε έκκληση στους συμπατριώτες του να “απορρίψουν τη βία στα λόγια και στις πράξεις τους” και υποσχέθηκε πως αυτοί που ευθύνονται για τις φονικές συγκρούσεις θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της διώρυγας τιυ Σουέζ, “η (λειτουργία της) διώρυγας δεν επηρεάστηκε από τα γεγονότα και πρόσθεσε ότι σήμερα την διέπλευσαν 44 πλοία.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και βραβευμένος με Νομπέλ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, έκανε έκκληση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής “σωτηρίας” με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα.

“Η σταθερότητα στην Αίγυπτο θα επιστρέψει μέσα από μία πολιτική λύση που βασίζεται στην διαφάνεια και την αξιοπιστία: μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για την αποκατάσταση της τάξης και την αναζωγόνηση της οικονομίας και ένα σύνταγμα για όλους τους Αιγύπτιους”, δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι. Η αντιπολίτευση απείλησε ότι θα μποϊκοτάρει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Πυρά σε ελληνικό πλοίο στο Πορτ-Σάιντ

Ασφαλείς είναι όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα του ελληνικής ιδιοκτησίας πλοίου “Island of Rhodes”, μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε στο Πόρτ Σάιντ όταν το πλοίο δέχθηκε πυρά από αγνώστους κατά τη διενέργεια τακτικής επιθεώρησης από τον Προξενικό Λιμενάρχη. Ασφαλής είναι ο λιμενάρχης που διενεργούσε τον έλεγχο.

Αμέσως μόλις το πλοίο δέχθηκε πυρά, αναχώρησε από το λιμάνι. Για το επεισόδιο ενημερώθηκαν άμεσα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος -ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό- και ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης.

Ο κ. Αβραμόπουλος βρίσκεται σε επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση για τον εντοπισμό τον υπευθύνων.

Τέλος, επισημαίνεται ότι με εντολή του υπουργού Εξωτερικών η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αίγυπτο βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή σε Έλληνες πολίτες που ενδεχομένως βρίσκονται στην περιοχή.





http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου