Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Εκφοβισμού και της Βίας στο Σχολείο

Φωτογραφία για Ούτε ένας μαθητής θύμα βίας και εκφοβισμού
 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει ελληνική πρωτοβουλία για την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του Εκφοβισμού και της Βίας στο Σχολείο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Κουμουτσάκου με την υιοθέτηση Γραπτής Δήλωσης για την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του Εκφοβισμού και της Βίας στο σχολείο. Το κείμενο υποστήριξαν 384 ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες.
"Η υιοθέτηση της συγκεκριμένης πρότασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, για το εντεινόμενο νοσηρό φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της βίας. Φαινομένου που παίρνει νέες και πιο
επικίνδυνες διαστάσεις με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων και της ανωνυμίας που παρέχει το διαδίκτυο", δήλωσε ο κ. Γ. Κουμουτσάκος.
Σχετικά με τις τραγικές συνέπειες τις οποίες μπορεί να έχει το φαινόμενο αυτό ανέφερε: "Νέοι άνθρωποι, μαθητές, τα παιδιά μας, μπορεί να οδηγηθούν ακόμα και στην αυτοκτονία, όπως έγινε πρόσφατα σε δύο περιπτώσεις στην Ιταλία, και προηγουμένως σε άλλες χώρες της Ευρώπης", και τόνισε:
"Η λέξη κλειδί είναι "πρόληψη". Μήνυμα και στόχος μας είναι: Ούτε ένας μαθητής θύμα βίας και εκφοβισμού.
Η θετική έκβαση της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί ταυτόχρονα αφετηρία νέων ενεργειών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Κυβερνήσεις των Κρατών-Μελών για την καθιέρωση αυτής της Ευρωπαϊκής Ημέρας, και αποτελεσματικότερες πολιτικές και μέτρα για την εκρίζωση του φαινομένου".
Οι συναρμόδιες Επίτροποι κα. N. Kroes (αρμόδια για τις Ψηφιακές Τεχνολογίες) και κα. Α. Βασιλείου (υπεύθυνη για θέματα Νεολαίας και Εκπαίδευσης) σε συναντήσεις τους με τον Έλληνα ευρωβουλευτή στο Στρασβούργο είχαν εκφράσει την ένθερμη υποστήριξή τους στις προσπάθειές του.
Μετά την υιοθέτηση του κειμένου, η κα. Ν. Kroes έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Ο εκφοβισμός και η βία είναι πρόβλημα που απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να εκφοβίζει εντός ή εκτός διαδικτύου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά να μιλούν στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους φίλους τους σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν τέτοιες απειλές. Αυτό το μήνυμα πρέπει να ακούσουν οι νέοι μας. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη που θα μπορέσω να το διαδώσω υποστηρίζοντας την καθιέρωση μιας Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του Εκφοβισμού και της Βίας στο σχολείο".
Από την πλευρά της η κα. Α. Βασιλείου υπογράμμισε: "Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον, απαλλαγμένο από κρούσματα εκφοβισμού ή οποιαδήποτε μορφή βίας, είτε φυσική είτε πνευματική, που θέτουν σε κίνδυνο την προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Τέτοια φαινόμενα δεν είναι ανεκτά. Οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στην εξάλειψη τέτοιων φαινομένων από τις σχολικές αίθουσες. Καλωσορίζω την υιοθέτηση της Γραπτής Δήλωσης ενάντια στον εκφοβισμό και τη βία στο σχολείο".
***
Σημειώνεται ότι το κείμενο είχε κατατεθεί με την υποστήριξη δύο Αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ιταλίδας, R.Angelilli (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και του Γερμανού, A.Alvaro (Φιλελεύθεροι), καθώς και της Ισπανίδας ευρωβουλευτή M. Badia i Cutchet (Σοσιαλιστές) και του Άγγλου K. Taylor (Πράσινοι).
*Η επίσημη ανακοίνωση της υιοθέτησης θα γίνει στην επόμενη σύνοδο ολομέλειας του σώματος.
Tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου