Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Σώωωπα βρε που θέλουν ΟΛΟΙ οι άχρηστοι ...ξήλωμα


Βεβαιώθηκαν φόροι 100 εκατ. €, εισπράχθηκαν 6 εκατ. €.

Είκοσι μήνες μετά την κατάρτιση της λίστας με τους 1.750 πλούσιους Έλληνες φορολογουμένους, οι οποίοι θεωρήθηκαν ύποπτοι για απόκρυψη εισοδημάτων από εμπορικού χαρακτήρα μεταβιβάσεις ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταφέρει να εισπράξει μόλις 5,9 εκατ. ευρώ μέσω της αξιοποίησης της εν λόγω λίστας, ενώ -όπως έχει αποκαλύψει ο «Ε.Τ.»- οι σχετικοί έλεγχοι έχουν οδηγήσει στον καταλογισμό πρόσθετων φόρων που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ!

Το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο προκύπτει από την απάντηση που έδωσε με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Αντώνη Μπέζα, η οποία είχε κατατεθεί στις 14/11/2012 με αφορμή τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του Ελεύθερου Τύπου και του Τύπου της Κυριακής, τα οποία έφεραν στο φως της δημοσιότητας την υπόθεση στις 14/10/2012.

Η απάντηση

Ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει ότι για τη διενέργεια οριστικού φορολογικού ελέγχου σε 1.750 φυσικά πρόσωπα που επιλέχθηκαν με χρήση της εφαρμογής στόχευσης του συστήματος Elenxis και με κριτήριο επιλογής, μεταξύ άλλων, τη μη δήλωση εισοδήματος από πώληση ακινήτων αποκτηθέντων με αγορά ή ανέγερση, συγκροτήθηκαν 49 Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου. 
 
Και προσθέτει: «Για τις ανατεθείσες στα ως άνω Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου υποθέσεις, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, προκύπτει ότι βάσει ελέγχου βεβαιώθηκαν 18.371.367,22 ευρώ και έχουν εισπραχθεί 5.886.570,40 ευρώ». Σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών, στις ανωτέρω ελεγχθείσες υποθέσεις περιλαμβάνεται «πλήθος υποθέσεων που αφορούν συζύγους και ανήλικα τέκνα των ως άνω φορολογουμένων».

Παράτασης παραγραφής

Επιπλέον, ο κ. Μαυραγάνης:
 
Αναφέρει ότι «οι υπόλοιπες εκκρεμείς υποθέσεις ανατέθηκαν στα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΔΕΚ) Αθηνών και Θεσσαλονίκης για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση του ελέγχου και της μετά τον έλεγχο διαδικασίας, καθώς τα ως άνω Ειδικά Συνεργεία ήταν διάσπαρτα ανά την Επικράτεια, χωρίς τη δυνατότητα έκδοσης των σχετικών καταλογιστικών πράξεων και ολοκλήρωσης της μετ’ έλεγχο διαδικασίας».
 
Σημειώνει σε σχέση με το θέμα της παραγραφής πολλών από τις υποθέσεις, το οποίο είχε αναδείξει ο κ. Μπέζας στην ερώτησή του, πως «ψηφίστηκε από τη Βουλή νομοθετική ρύθμιση περί παράτασης παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για την κοινοποίηση φύλλων ελέγχου επιβολής φόρων, τελών και εισφορών».

Εμπόδιο

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι στην πράξη η μεταφορά της αρμοδιότητας των ελέγχων στα ΔΕΚ επιβράδυνε ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες για τη βεβαίωση και την είσπραξη των ποσών που είχαν καταλογιστεί. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τη στιγμή που ανατέθηκε η ελεγκτική αρμοδιότητα στα ΔΕΚ, οι περισσότεροι από τους ελέγχους που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα ξεκίνησαν από την αρχή, ακόμα και για τις περιπτώσεις φορολογουμένων στους οποίους είχαν ήδη καταλογιστεί τα ποσά φόρων που έπρεπε να καταβάλουν, αλλά εκκρεμούσαν η βεβαίωση και η είσπραξη των εν λόγω ποσών.

Άλλωστε, όπως είχε επισημάνει ο «Ε.Τ.» από τον περασμένο Οκτώβριο, τα 32 Συνεργεία Ελέγχου που είχαν συσταθεί αρχικά τον Απρίλιο του 2011 για να ερευνήσουν τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν ολοκληρώσει τους ελέγχους σε περίπου 700 από τους 1.750 φορολογουμένους και είχαν καταλογίσει ποσά άνω των 100 εκατ. ευρώ. Όμως, εξαιτίας της υποστελέχωσης των εφοριών δεν προχώρησαν η βεβαίωση και η είσπραξη των συγκεκριμένων ποσών.

Η παραίτηση

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Νοεμβρίου η διευθύντρια Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών Αικατερίνη Φραντζεσκάκη, η οποία φέρεται ως ο ιθύνων νους της μεθοδικής προσπάθειας να εισπραχθούν πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους φορολογουμένους της λίστας αυτής, υπέβαλε την παραίτησή της. 
 
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, συνδέεται με τις καθυστερήσεις στη διενέργεια των παραπάνω φορολογικών ελέγχων, ενώ η κ. Φραντζεσκάκη φέρεται να διαφωνούσε με την απόφαση του κ. Μαυραγάνη να περάσει η αρμοδιότητα διενέργειας των συγκεκριμένων ελέγχων από τα 32 Ειδικά Συνεργεία εφοριακών στα ΔΕΚ.

Στη φυλακή οι φοροφυγάδες

Στο μεταξύ, με χθεσινές του δηλώσεις στο ραδιοσταθμό Βήμα FM ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα οι ποινές σε μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής και να οδηγούνται στη φυλακή όσοι φοροφυγάδες συλλαμβάνονται και δεν πληρώνουν άμεσα, κατά τα αμερικανικά πρότυπα: 
 
«Έχουμε εισηγηθεί σχετική ρύθμιση. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Μετά από αυτό το “μίνι” φορολογικό που κυρίως έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα, αλλά και χαρακτήρα απλοποίησης, θα ακολουθήσει το “μεγάλο” φορολογικό -που θα κατατεθεί Απρίλιο-Μάιο- και θα περιέχει θέματα θεσμικού χαρακτήρα. Εκεί θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό σχέδιο προβλέπει ότι ο φοροφυγάς που συλλαμβάνεται θα οφείλει να προχωρήσει σε διακανονισμό για να καταβάλει τμηματικά την οφειλή του ώσπου να δικαστεί και μετά τη δίκη και την καταδίκη του θα πληρώνει τα συνολικά πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που θα του επιδικάζονται βάσει του νόμου. Εάν αρνηθεί αυτόν το διακανονισμό, θα οδηγείται αμέσως στη φυλακή, όπου θα παραμένει μέχρι να δικαστεί.





Μ.Ροζάκος, στον Ελεύθερο Τύπο
http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου