Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Φυσικό αέριο από Κασπία στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας


Μια συνάντηση που μπορεί να καθορίσει τη θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη είχε ο Αντώνης Σαμαράς χθες. Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου κορυφαία στελέχη της κοινοπραξίας που ελέγχει τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος φιλοδοξεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις σε σχέση με τον αγωγό ΤΑP, καθώς η υλοποίησή του θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στη χώρα με ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, καθώς ο TAP είναι ο μόνος αγωγός που διέρχεται από την Ελλάδα.
Ο κ. Σαμαράς συζήτησε με τους επικεφαλής της κοινοπραξίας, στην οποία μετέχουν ενεργειακοί κολοσσοί όπως η ελβετική Axpo, η νορβηγική Statoil, η γερμανική E.ON Ruhrgas, ενώ πρόσφατα υπογράφηκε συμφωνία μετόχων με τα μέλη της κοινοπραξίας Σαχ Ντενίζ, που ελέγχει τα ομώνυμα κοιτάσματα φυσικού αερίου και τις BP, Total και SOCAR. Μάλιστα, η τελευταία που αποτελεί την κρατική εταιρία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται έντονα και για την απόκτηση της
ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, έχοντας περάσει στην τελική φάση διεκδίκησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» στη συζήτηση τέθηκαν επί τάπητος τόσο τα σχέδιά χάραξης του αγωγού, ο οποίος προβλέπεται μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας να μεταφέρει στην ευρωπαϊκή αγορά το φυσικό αέριο των κοιτασμάτων Σαχ Ντενίζ, όσο και το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοπραξία που διαχειρίζεται τον αγωγό TAP αποφάσισε την επιμήκυνσή του, προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενες επιπλοκές που θα μπορούσαν να προκύψουν από την πώληση της ΔΕΣΦΑ. Έτσι, ο αγωγός που, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα άρχιζε από την Κομοτηνή, αποφασίστηκε να επεκταθεί και να φθάσει μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Οι συναντήσεις των εκπροσώπων του TAP κλιμακώνονται με την Ε.Ε., καθώς οι Αρχές του Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να αποφασίσουν τον Ιούνιο ποιος αγωγός θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της χώρας από την Κασπία στην Ευρώπη. Αμφότεροι οι Nabucco και TAP ανταγωνίζονται για την απόκτηση των πόρων φυσικού αερίου από την υπεράκτια πλατφόρμα Σαχ Ντενίζ, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Προηγήθηκε προ ημερών στο Νταβός η συνάντηση του Ιταλού υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Corrado Passera, του Έλληνα υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη και του Ελβετού υφυπουργού Ενέργειας Walter Steinmann, οι οποίοι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την υλοποίηση του TAP. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος της SOCAR, Rovnag Abdullayev, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της E.ON Ruhrgas, Klaus Schäfer, και ο διευθύνων σύμβουλος της Axpo Trading AG, Hans Schulz.
Ρόη Χάϊκου, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου